Ekvatoriālās Gvinejas varas iestādes trešdien atbrīvoja Lietuvas refrižeratorkuģi "Rytas" un tā apkalpes locekļus, kas 40 dienas atradās arestā Malabo ostā. Lietuvas kuģis un tā komanda tiek apsūdzēta nelegālā zivju zvejā Ekvatoriālās Gvinejas teritoriālajos ūdeņos.
Lietuvas Ārlietu ministrijas Informācijas un kultūras departamenta direktors Petrs Zapoļsks BNS informēja, ka Ekvatoriālā Gvineja, "ņemot vērā Lietuvas diplomātiskos centienus, atbrīvojusi kuģi un tā komandu".

Kuģa kapteinis Valentīns Malihins parakstījis dokumentus, saskaņā ar kuriem starptautiskā strīda izšķiršana tiks turpināta tiesiskā ceļā.

Kuģa operatorkompānijas "Baltic Atlant Shipping" pārstāvis Broņus Bikuļčus sacīja, ka reāli kuģis ostu nevar atstāt, jo Ekvatoriālās Gvinejas varas iestādes pieprasījušas samaksāt 44 tūkstošus ASV dolāru (30 tūkstošus latu) par velkoņa pakalpojumiem un pietauvošanu. Šī maksa var palielināties, ja rēķinā tiks iekļauti arī citi izdevumi.

10.novembrī Lietuvas refrižeratorkuģis "Rytas", kas bija ceļā no Mauritānijas uz Kamerūnu, tika aizturēts Malabo ostā, kur tas atrodas arī patlaban. "Rutas" kravas tilpnēs atradās 2656 tonnu saldētu zivju un vairāk nekā 100 tonnu zivju miltu. Krava, kuras vērtība ir vairāk nekā miljons ASV dolāru (618 tūkstoši latu) pieder Beļģijas kompānijai "Luyben ALG. Handelsmaat NV".

Ekvatoriālās Gvinejas varas iestādes jau izlaupījušas gandrīz 250 tonnu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!