ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Endeavour" sestdien veiksmīgi savienojies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS). "Endeavour" savienošanās ar SKS notika pulksten 16.59 pēc Latvijas laika.
Kosmosa kuģa apkalpē ir septiņi cilvēki: četri NASA astronauti Kents Romingers, kurš vada ekspedīciju, Džefs Ešbijs, Džons Filipss un Skots Parazinskis, Kanādas kosmosa aģentūras astronauts Kriss Hedfīlds, Eiropas kosmosa aģentūras ESA astronauts itālietis Umberto Gvidoni un Krievijas kosmonauts Jurijs Lončakovs.

Starptautiskajā kosmosa stacijā kuģa ierašanos gaidīja Krievijas kosmonauts Jurijs Usačevs, kurš ir otrās ekspedīcijas uz SKS komandieris, un ASV astronauti Džeimss Voss un Sjūzena Helmsa.

Misijas mērķis ir nogādāt un uzstādīt stacijā tā saukto "mehānisko roku" - Kanādas ražojuma manipulatoru "Canadarm2".

"Endeavour" ar Itālijas kravas moduļa "Raffaello" palīdzību nogādās SKS aparatūru un aprīkojumu ASV zinātniskajam laboratorijas modulim "Destiny", kā arī pārtikas, ūdens un gaisa krājumus.

Ar "Raffaello" uz Zemi tiks nogādāti eksperimentu rezultāti un vairs nevajadzīgais aprīkojums.

Ekspedīcijas laikā astronautiem paredzēts divreiz iziet atklātā kosmosā, tas notiks 22. un 24.aprīlī.

Gaidāms, ka "Endeavour" atvienosies no SKS 28.aprīlī, bet 30.aprīlī atgriezīsies uz Zemes, nolaižoties Kanaveralas zemesraga kosmodromā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!