Eiropas Parlaments atbalsta vairumu Eiropas Komisijas plānoto papildpasākumu 2006. gadā uzsāktajai cukura nozares reformai. Tomēr, lai izvairītos no nepamatotas kvotu samazināšanas, kas var smagi skart nozares pārstāvjus, Parlaments Komisijas plānos iesaka veikt grozījumus, norāda EP pārstāvniecībā Latvijā.
Pirms gada sāktā reforma ar mērķi līdzsvarot Eiropas cukura tirgu, samazinot cenas un produkcijas apjomus, nav nesusi gaidītos rezultātus. Divu gadu laikā cukura apjoms ES tirgū sarucis tikai par 2,2 miljoniem tonnu, lai gan līdz 2010. gadam plānotais samazinājums ir seši miljoni.

Lai mudinātu ražotājus atteikties no atlikušajiem 3,8 miljoniem tonnu, Eiropas Komisija šā gada maijā nāca klajā ar jauniem priekšlikumiem: ja līdz 2010. gadam nebūs izdevies sasniegt nosprausto mērķi, Eiropas Komisija gatavojas piemērot dalībvalstu kvotu lineāro (vienādu) samazināšanu.

Kopumā Eiropas Komisijas plānus atbalstot, EP tomēr tajos iesaka izdarīt ap trīsdesmit grozījumu, galvenokārt attiecībā uz ražotājiem un reģioniem paredzētajām kompensācijām.

Deputāti vēlas, lai uzņēmumiem restrukturizāciju būtu iespējams veikt divos posmos. Tiem, kas no kvotām jau atteikušies, tiklīdz publicētas 2008./2009. tirdzniecības gada prognozes, līdz 2008. gada 30. aprīlim jāļauj iesniegt jaunus pieteikumus par atteikšanos.

Parlaments iesaka palielināt 2006. gadā ieviesto restrukturizācijas atbalstu 218,15 eiro vērtībā līdz 625 eiro attiecībā uz 2008./2009. tirdzniecības gadu. Deputāti arī uzsver, ka restrukturizācijas plāns jāsagatavo sadarbībā ar ražotājiem, un viņi jāinformē savlaicīgi, t.i. pirms sējas.

Deputāti iesaka piešķirt 100 % kompensāciju gadījumā, ja uzņēmums daļēji demontē ražotnes — ar nosacījumu, ka tas pārorientējas uz bioetanola produkciju. Līdz šim atbalsts daļējas demontāžas gadījumā bija 35 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!