Ceturtdien Eiropas Parlamenta deputāti izteica nopietnas bažas par vardarbību pret sievietēm — problēmu, kas skar sievietes no visiem sabiedrības slāņiem, neatkarīgi no viņu ienākumiem un sociālā stāvokļa.
Ceturtdien pieņemtajā iniciatīvas ziņojumā deputāti prasa dalībvalstīm "nepieļaut nekādu toleranci attiecībā uz jebkāda veida vardarbību pret sievietēm" un ierosina pasākumus, kas vērstu sabiedrības uzmanību uz šo problēmu un palīdzētu to risināt, informē Eiropas Parlamenta Informācijas ģenerāldirektorāta preses dienesta latviešu redakcijā.

Ziņojumā minēts, ka plaša mēroga pētījumi par vardarbības izplatību Zviedrijā, Vācijā un Somijā rāda, ka vismaz 30–35% sieviešu vecumā no 16 līdz 67 gadiem ir bijušas fiziskas vai seksuālas vardarbības upuri. Ja tam pieskaitītu arī psiholoģiskās vardarbības gadījumus, šis skaitlis būtu 45–50%. Apsekojumu rezultāti liecina, ka 65 līdz 90% no prostitūcijā iesaistītām sievietēm bijušas pakļautas seksuālai vardarbībai jau bērnībā vai vēlāk, teikts ziņojumā.

Deputāti mudina dalībvalstis veikt nepieciešamos grozījumus tiesību aktos attiecībā uz vīriešu vardarbību pret sievietēm, jo īpaši atzīt laulātā seksuālo vardarbību par noziegumu un noteikt izvarošanu ģimenē par kriminālpārkāpumu, kā arī nodrošināt, lai upuriem būtu droši pieejama tiesiskā aizsardzība.

Deputāti aicina arī apsvērt iespējamos riskus un iespējas uzraudzībai pār vardarbības izdarītāju un plānot pasākumus, aprūpes un palīdzības centru izveidi bērniem un sievietēm, kas cietuši no vardarbības. "Prostitūcija ir viens no vardarbības veidiem," atzīts ziņojumā, un "viens no galvenajiem veidiem, kā izpaužas diskriminācija un nevienlīdzīga dzimumu varas sadalē", tāpēc deputāti prasa "apkarot nostāju, ka strādāt par prostitūtu ir tāpat kā strādāt jebkuru darbu". Vardarbība pret sievietēm atspoguļo nevienlīdzīgās dzimumu varas attiecības mūsu sabiedrībā, atzīts ziņojumā. Dalībvalstīm, izstrādājot politikas virzienus, šis fakts jāņem vērā, tostarp jāparedz efektīvas novēršanas un sodīšanas metodes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!