Eiropas Parlaments trešdien, Eiropas Valodu dienā, diskutēja par Eiropas Digitālās bibliotēkas ieceri. Projekta mērķis — izveidot Eiropas mākslas, literatūras, mūzikas, foto u.c. kultūras mantojuma krātuvi, kas būtu ikvienam pieejama tiešsaistē. Ceturtdien ar 481 balsīm par un 26 pret pieņemtajā ziņojumā Parlaments iniciatīvu atbalsta, uzsverot — bibliotēka jāveido tā, lai piekļuve saturam būtu nodrošināta visās Eiropas Savienības valodās.
Eiropas Parlaments vēlas, lai ar daudzvalodu saskarsmes palīdzību arī meklēšanu digitālajā bibliotēkā būtu iespējams veikt dažādās valodās.

Pakāpeniski bibliotēkā tiktu iekļauti visdažādākie kultūras mantojuma veidi, tostarp audiovizuālais materiāls. Deputāti gan norāda, ka vispirms jākoncentrējas uz tekstuālo materiālu, uz kuru neattiecas autortiesību likums.

Eiropas Digitālās bibliotēkas mērķis nebūs vis izplatīšana, bet gan piekļuves koordinācija jau digitalizētajiem darbiem. Deputāti aicina projektā izmantot jau Eiropā esošās iniciatīvas saistībā ar bibliotēku sasaisti tīklos un satura digitalizāciju — tā lai darbs nedublētos. Parlaments iesaka piesaistīt tādus finansējuma veidus kā partnerību ar privāto sektoru.

Eiropas Komisija pirmos ierosinājumus par digitālo bibliotēku publicēja 2005. gada septembrī, pēc tam, kad iniciatīvu Eiropas Komisijas priekšsēdētājam adresētā vēstulē kopīgi piedāvāja sešu ES dalībvalstu (Francijas, Itālijas, Polijas, Spānijas, Ungārijas, Vācijas) vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!