Nesenie notikumi apstiprina, dažu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības ir bijušas iesaistītas nelegālā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) gūstekņu pārvadāšanā. Tādēļ Eiropas Parlamenta (EP) deputāti uzskata, ka tām jānes daļa atbildības par Gvantanamo ieslodzītajiem, portālu "Delfi" informēja EP Preses dienests.

Notikumu attīstība ir apstiprinājusi, ka "dažas ES dalībvalstis ir bijušas iesaistītas vai arī aktīvi vai pasīvi sadarbojušās ar ASV varas iestādēm", nelegāli pārvadājot ieslodzītos vai nelikumīgi turot tos ieslodzījumā, norādīts ar 334 par, 247 pret un 86 atturoties ceturtdien pieņemtajā EP rezolūcijā.

To apliecina nesen sniegtā informācija par ES dalībvalstu atļaujām ASV veikt šādas darbības. "ES dalībvalstis nes zināmu daļu politiskās, morālās un tiesiskās atbildības par šo Gvantanamo un slepenās ieslodzījuma vietās ieslodzīto pārvešanu un apcietināšanu," uzsver EP deputāti.

EP arī nosoda, ka dalībvalstis līdz šim nav spērušas soļus, lai atklātu patiesību par gūstekņu ārkārtas pārvadāšanas programmu, tādēļ aicina veikt nepieciešamo izmeklēšanu un nodrošināt iesaistīto valstu iestāžu sadarbību. Deputāti arī uzsver, ka ir jānoskaidro atbildīgās personas.

Starp notikumiem, kas apliecina dažu ES dalībvalstu atbildību, deputāti min amatpersonu paziņojumus, lēmumus, kā arī plašsaziņas līdzekļu informāciju Lielbritānijā, Polijā un Spānijā. Deputāti arī atzīmē valsts noslēpuma prasības, ko dažas valdības piemērojušas informācijai par gūstekņu ārkārtas pārvadāšanu, piemēram, Itālijā un Lielbritānijā.

Lai gan EP atzinīgi vērtē ASV prezidenta Baraka Obamas nesenos rīkojumus par slepenajiem cietumiem un spīdzināšanas neizmantošanu, deputāti norāda uz neskaidrībām "attiecībā uz apcietināšanas shēmu un slepeno ieslodzījuma vietu izmantošanu ierobežotā apjomā". EP deputāti atgādina, ka slepena ieslodzīšana jau pati par sevi nopietns cilvēka pamattiesību pārkāpums.

Eiropas Parlaments 2006 . gada janvārī izveidoja Pagaidu komiteju saistībā ar iespējamām CIP darbībām Eiropas valstīs, izmantojot tās, lai pārvadātu un nelikumīgi turētu apcietinājumā gūstekņus.

Toreiz EP secināja, ka CIP dienesti dažos gadījumos bijuši "tieši atbildīgi par aizdomās turamo teroristu nelegālu aizturēšanu, pārvietošanu, izvešanu un turēšanu apcietinājumā" Eiropas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!