Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas parlaments (EP), nosodot sieviešu seksuālās un reproduktībās veselības tiesību pasliktināšanos visā pasaulē, tostarp ASV un dažās ES valstīs, aicina nodrošināt drošu abortu pieejamību, portālu "Delfi" informēja EP pārstāvis Latvijā Jānis Krastiņš.

ASV Augstākā tiesa drīzumā varētu lemt par abortu tiesību aizsardzības atcelšanu visā valstī, ļaujot katram štatam pašam lemt par abortu ierobežošanu vai aizliegšanu. Savukārt statistikas dati rāda, ka gandrīz visi ar nedrošiem abortiem saistītie nāves gadījumi notiek valstīs, kurās aborti ir stingri ierobežoti.

Tāpēc Eiropas parlamenta deputāti mudinājuši ASV prezidentu Džo Baidenu un viņa administrāciju nodrošināt piekļuvi drošiem un legāliem abortiem.

EP ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā prasa ASV Augstākajai tiesai uzturēt spēkā spriedumu 1973. gada Roe pret Wade lietā, kas ASV konstitūcijā aizsargā tiesības uz abortu.

Parlaments debatēs paudis bažas par to, ka aborta aizliegumi un citi ierobežojumi smagāk ietekmē tieši nabadzībā dzīvojošās sievietes, tādejādi pakļaujot sevi lielākam nedrošu un dzīvībai bīstamu procedūru riskam.

Kā arī deputāti aicina atsevišķos ASV štatos atcelt vai saskaņot likumus, lai tie atbilst starptautiski aizsargātajām sieviešu cilvēktiesībām.

Deputātu prāt, arī ES dalībvalstīm ir jāatceļ kriminālatbildība par abortu veikšanu, tādejādi mēģinot novērst un apkarot šķēršļus drošiem un likumīgiem abortiem. Tas arī nodrošinātu sievietes seksuālās un reproduktībās veselības aprūpi bez jebkādas diskriminācijas, arī finansiālās.

Planērsēdē kā piemēru minēja tā dēvētā sirdsapziņas klauzulu, uz kuru pamatojoties, medicīnas iestādes atsakās sniegt veselības aprūpes pakalpojumus. Tādejādi reliģijas vai pārliecības dēļ tiek apdraudēta gan sieviešu dzīvība, gan tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!