Eiropas Parlaments nosoda partijas "Hamas" īstenoto kontroles pārņemšanu Gazas sektorā, taču vienlaikus EP deputāti uzstāj, ka "pašreizējā krīze nav attaisnojums tam, lai grautu miera plānu". Ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņemtajā rezolūcijā par Tuvajiem Austrumiem Parlaments arī vēršas pie Libānas, aicinot atsākt iekšējo politisko dialogu, un uzstāj, ka centienos reģionā panākt mieru svarīgs ir dialogs ar Sīriju, informē EP pārstāvniecībā Latvijā.
Eiropas Parlaments atzinīgi vērtē ES Padomes 18. jūnija lēmumu atjaunot normālas attiecības ar Palestīniešu Pašpārvaldi, tostarp, atsākot sniegt praktisku un finansiālu palīdzību, kā arī tiešu finansiālu atbalstu jaunajai valdībai. Ņemot vērā nopietnos apstākļus, pēc tam, kad "Hamas" Gazā pārņēma militāro kontroli, deputāti pauž izpratni un atbalstu prezidenta Mahmuda Abasa ārkārtas lēmumiem.

Lai novērstu ģeogrāfisko un politisko šķelšanos palestīniešu teritorijās, deputāti "aicina atsākt palestīniešu iekšējo politisko dialogu samierināšanās un nacionālās vienības garā". Parlaments atzinīgi vērtē Izraēlas lēmumu sākt aizturēto nodokļu un muitas nodevu pārskaitīšanu, vienlaikus aicinot Izraēlas valdību arī nojaukt ceļu barjeras, kas ierīkotas kopš 2000. gada septembra, pārtraukt apmetņu paplašināšanu Jordānas Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē un atdalošās sienas būvniecību aiz 1967. gadā nospraustajām robežām. Parlaments nosoda gan Izraēlas virzienā raidītos raķešu uzbrukumus no Gazas sektora, gan Izraēlas militārās darbības pret palestīniešiem.

Pievēršoties Libānai, rezolūcijā asi nosodīti teroristu uzbrukumi UNIFIL (Libānā izvietoto ANO Pagaidu spēku) Spānijas kontingentam. Atzinīgi EP vērtē ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paredz īpaša tribunāla izveidi, lai izmeklētu kādreizējā Libānas premjerministra Rafika Hariri slepkavību.

Plašāka Tuvo Austrumu miera procesa kontekstā deputāti atkārto iepriekšējās rezolūcijās pausto nostāju: lai nodrošinātu reģionā ilgstošu mieru, vienpusēja pieeja un nosacījumu uzstādīšana nepalīdzēs, svarīgs ir dialogs. Parlaments arī uzskata, ka miera centienos viens no būtiskākajiem faktoriem ir Sīrijas loma un dialogs ar šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!