Foto: AFP/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien paziņoja, ka aicinās līdz šim valdījušo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP), kas nule kā notikušajās vēlēšanās zaudēja vairākumu parlamentā, veidot koalīcijas valdību.

Ja AKP sarunās cietīs neveiksmi, izveidot valdību tiks lūgta vēlēšanās otru lielāko balsu kaitu saņēmusī Republikāniskā tautas partija (CHP), žurnālistiem savā lidmašīnā atceļā no Azerbaidžānas sacīja prezidents.

Vienīgi tad, ja arī šīs sarunas cietīs neveiksmi, viņš izmantos savas konstitucionālās tiesības un izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas.

Erdogans arī sacīja, ka jaunnedēļ aicinās uz sarunām četru parlamentā iekļuvušo partiju pārstāvjus.

Viņš, tiesa gan, neatklāja, kādus politiskos spēkus viņš vislabprātāk redzētu vienā koalīcijā ar AKP.

AKP varētu veidot koalīciju ar trešās vietas ieguvējiem - Nacionālistu kustības partiju (MHP), norāda analītiķi, vienlaikus pieļaujot, ka "lielās koalīcijas" izveidošana ar CHP arī nav izslēgta.

AKP atrodas pie varas kopš 2002. gada un līdz šim vēlēšanās vienmēr izcīnījusi pietiekami daudz balsu, lai varētu iztikt bez koalīcijas partneriem.

Tomēr nule kā aizvadītajās parlamenta vēlēšanās AKP ieguvusi tikai nedaudz vairāk par 40% balsu un attiecīgi 258 no 550 vietām parlamentā, ar ko nepietiek absolūtajam vairākumam.

AKP bija cerējusi iegūt vismaz 330 vietas, kas ļautu tai netraucēti īstenot Erdogana iecerētos grozījumus konstitūcijā, kas paplašinātu prezidenta pilnvaras.

CHP parlamentā ieguvusi 132 vietas, bet MHP un kurdu Tautas demokrātijas partija (HDP) katra pa 80.

Līdz 2002.gadam Turcija piedzīvoja nestabilu koalīcijas valdību periodu. Līdz ar AKP nākšanu pie varas sakās nosacīts politiskās stabilitātes posms un ekonomiskā izaugsme.

AKP dibināja un visus šos gadus vadīja Erdogans, kas no partijas amata atkāpās tikai pēc ievēlēšanas prezidenta amatā. Tomēr tiek uzskatīts, ka viņa ietekme partijā joprojām ir milzīga.

Erdogana kritiķi pārmet viņam noslieci uz autoritārismu un kritizē iecerētās izmaiņas konstitūcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!