Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans pirmdien sacīja, ka Zviedrijas un Somijas delegācijām nevajadzētu doties uz Ankaru, lai mēģinātu panākt viņa vadītās valsts piekrišanu uzņemt tās NATO aliansē, raksta aģentūra "Reuters".

Zviedrijas valdība oficiāli nolēmusi pieteikties dalībai NATO, pirmdien paziņoja premjerministre Magdalēna Andersone. Stokholma par savu nodomu paziņoja dienu pēc tam, kad Somijas prezidents Sauli Nīnisto apstiprināja, ka dalībai NATO pieteiksies arī viņa valsts.

Pagājušajā nedēļā Turcija norādīja, ka uz Zviedrijas un Somijas potenciālo pievienošanos NATO neraugās pozitīvi. Šādu nostāju Ankara pamatoja, sakot, ka abas Ziemeļvalstis uzņemot dalībniekus no grupējumiem, kurus Turcija uzskata par teroristiskiem.

Pirmdien preses konferencē Erdogans atkārtoja, ka Turcija neapstiprinās abu valstu centienus pievienoties NATO, nosaucot Zviedriju par teroristu organizāciju "atskurbtuvi" un piebilstot, ka tās parlamentā ir teroristi. "Nevienai no šīm valstīm nav skaidras, atklātas attieksmes pret teroristu organizāciju," sacīja Erdogans, retoriski vaicājot: "Kā mēs varam viņiem uzticēties?"

Neraugoties uz Turcijas paustajām bažām, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aizvadītās nedēļas nogalē izteicās, ka alianses paplašināšanās ceļā neesot gaidāmi šķēršļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!