Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien ierosinājis Krievijas un ASV līderiem Sīrijas ziemeļos izveidot lidojumu aizlieguma zonu, lai pasargātu tur esošos bēgļus.

Erdogans, kurš, līdzīgi kā citi ietekmīgāko valstu līderi, ieradies uz G20 valstu samitu Ķīnā, paziņoja, ka šādu ierosinājumu izteicis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un ASV prezidentam Barakam Obamam.

Turcijas līderis arī paziņoja, ka trīs valstis vēlas Sīrijas pilsētā Alepo panākt pamieru uz musulmaņu svētku "Eid al-Adha" laiku nākamajā nedēļas nogalē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Erdoans nodēvēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par slepkavu un pārmeta Rietumiem rasismu bēgļu krīzes risināšanā.

Erdogans sacīja, ka Turcija jau iztērējusi 12 miljardus dolāru, gādājot par trim miljoniem bēgļu, kas šķērsojuši tās robežu. Pierēķinot Turcijas palīdzības organizāciju iztērētos līdzekļus, šī summa mērāma 25 miljardos dolāru.

Turcijas prezidents ir vairākkārt aicinājis izveidot drošības koridoru bēgļiem Sīrijas ziemeļos.

Ankara nesen sāka militāru ofensīvu Sīrijas teritorijā, lai kopā ar mērenajiem sīriešu kaujiniekiem padzītu teroristu grupējumu "Daesh" no pierobežas reģioniem. Svētdien Ankara paziņoja, ka šis mērķis ir sasniegts. "Daesh" kontrolēja teritoriju pie Turcijas robežas divus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!