Latvijas Pirmās partijas (LPP) uzskata, ka pēc skandāla ap uzņēmēju rindām pie Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), būtu jāvērtē ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa (“Jaunais Laiks”) atbilstību amatam. Kariņš savukārt to uzskata par politisko tirgošanos, lai panāktu atbalstu LPP satiksmes ministra amata kandidātam Krišjānim Peteram.
LPP Saeimas frakcija nākamajā trešdienā aicina ekonomikas ministru Kariņu uz frakcijas sēdi, lai izvērtētu ministra atbildību par skandālu un nekārtībām saistībā ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma sadali un lemtu par viņa atbilstību ieņemamajam amatam, portālu “Delfi” informēja LPP preses sekretārs Edgars Vaikulis.

"Pat Ekonomikas fakultātes pirmā kursa students spētu izstrādāt elementārus iesniegto projektu vērtēšanas kritērijus, bet Kariņam tas nav izrādījies pa spēkam. Ekonomikas ministram ir jāuzņemas politiska atbildība par neprofesionālu nozares vadīšanu un bandītiskām Eiropas Savienības finansējuma sadales metodēm. Tas ir diskreditējis Latvijas valsti starptautiskā mērogā, tāpēc uzskatu, ka Kariņam būtu jāatkāpjas no amata", norāda LPP priekšsēdētāja vietnieks, bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kura demisiju pēc jūrmalas skandāla pieprasīja premjers.

Kariņš portālam “Delfi” pauda, ka šobrīd “runa nav par LIAA vai struktūrfondiem. LPP piekopj to, ko Šlesers prot vislabāk – politisko tirgošanos, mēģinot notirgot atbalstu LPP izvirzītajam satiksmes ministra amata kandidātam”.

JL jau iepriekš pauda, ka neatbalstīs LPP izvirzīto Petera kandidatūru.

Kariņš atzīst, ka tika pieļauta kļūda, prognozējot uzņēmēju interesi par iespēju iegūt ES fondu līdzekļus infrastruktūras modernizācijai, taču ministrs uzsvēra, ka kritizētā projektu pieņemšanas un vērtēšanas sistēma tika izstrādāta laikā, ka ekonomikas ministrs bija LPP priekšsēdētājs Juris Lujāns.

Kariņš arī norādīja, ka šāda kritēriju sistēma darbojas arī, vērtējot lauksaimnieku projektus vai reģionālās attīstības programmas projektus. Tāpēc ministrs uzskata LPP rīcību par “tirgošans”.

LPP uzskata, ka ministram ir jāuzņemas politiska atbildība par notikušo, jo, izvērtējot publiski pieejamo informāciju, tieši Kariņa vadītā Ekonomikas ministrija bija atbildīga par ES fondu līdzekļu sadales plānošanu, tāpēc šķiet dīvaina grēkāža meklēšana Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītāja personā, kurš ir izpildītājs, nevis politikas noteicējs, informēja Vaikulis.

Tāpat LPP frakcija vēlas izvērtēt, kādas sekas atstās iespējamā ES fondu līdzekļu pārdale, neizsludinot otru projektu uzsaukumu programmā "Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai", kurā bija plānots sadalīt 23,5 miljonus latu. Ļoti iespējams, ka valsti sagaida jauna tiesvedība, jo daudzi uzņēmēji bija rēķinājušies ar šo otro kārtu un gatavo nepieciešamo dokumentāciju iesniegšanai tieši otrajā kārtā, pauž LPP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!