Ukrainai ir jāmaina savs vēlēšanu likums, lai nodrošinātu godīgu vēlēšanu sarīkošanu, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) ārējo attiecību komisāre Benita Ferero-Valdnere.
Viņa pavēstīja, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmes laikā tikusies ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko.

"Pati svarīgākā lieta, un es to pateicu ministram Griščenko, ir vēlēšanu likuma pieņemšana, jo vēlēšanu likums ir jāmaina, lai sarīkotu patiesi brīvas vēlēšanas," žurnālistiem pavēstīja Ferero-Valdnere. "Ja tas netiek mainīts, vismaz ir jāmainās praksei."

Ukrainas prezidents Leonīds Kučma pirmdien paziņoja, ka viņš nepildīs opozīcijas līdera Viktora Juščenko prasību atlaist valdību vai grozīt vēlēšanu likumu, kamēr opozīcija nepiekritīs prezidenta varas ierobežošanai.

Opozīcija, kuru iedrošinājis Augstākās tiesas lēmums atkārtot prezidenta vēlēšanas, paziņojusi, ka Kučmam jāatlaiž premjerministrs un jāveic vēlēšanu reforma, un opozīcija tikai tad piekritīs konstitūcijas grozījumiem.

"Es esmu gatavs spert turpmākus soļus, lai mazinātu šo nemotivēto spriedzi, un tāpēc ierosinu vēlreiz izskatīt visu likumprojektu paketi, lai grozītu vēlēšanu likumu un konstitūciju," Kučma paziņoja valdības sēdē.

Sēde notika viņa rezidencē Kijevas apkaimē, jo valdības ēkas galvaspilsētā bloķējuši opozīcijas demonstranti.

"Es būtu gatavs parakstīt šos likumprojektus, kad tie būs pieņemti."

Trokšņainā parlamenta plenārsēde sestdien tika pārtraukta, kad Juščenko piekritēji atteicās balsot par diviem jautājumiem vienā balsojumā. Opozīcija sola ierobežot prezidenta pilnvaras pēc 26.decembra vēlēšanām pēc saviem ieskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!