Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri pirmdien sanāksmē Briselē apstiprināja, ka ES embargo Irānas naftas importam stāsies spēkā paredzētajā laikā – 1.jūlijā, jo sarunās par Irānas kodolprogrammu nav panākts pietiekams progress.

"Pēc pasākumu izvērtēšanas [ministru] padome apstiprināja, ka tie paliks spēkā, kā tas tika apstiprināts janvārī," teikts ministru izplatītajā paziņojumā.

Jau ziņots, ka ES valstu ārlietu ministru sanāksmē 23.janvārī tika pieņemts lēmums nekavējoties aizliegt jaunu Irānas jēlnaftas importa, iegādes vai transportēšanas līgumu slēgšanu.

Tomēr, lai pasargātu ES ekonomiku, kas mēģina pārvarēt parādu krīzi, ministri piekrita noteikt embargo pārejas laiku, dodot valstīm iespēju līdz 1.jūlijam pabeigt darījumus atbilstoši jau noslēgtiem līgumiem.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% – nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.

Sarunas par savu kodolprogrammu ar starptautiskās sabiedrības pārstāvjiem Irāna atsāka aprīlī, taču tajās nav panākts vērā ņemams progress.

Saskaņā ar Starptautiskās Enerģijas aģentūras datiem ES pērn importēja apmēram 600 tūkstošus barelu Irānas naftas dienā, līdz ar to ES ir svarīgs tirgus Irānas naftai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!