Pasaules tirdzniecības organizācija (PTO) atļāvusi Eiropas Savienībai (ES) noteikt ASV sankcijas 4 miljardu dolāru (2,28 miljardi latu) apmērā gadā sakarā ar strīdu par nodokļu atvieglojumiem ASV korporācijām, ziņo britu raidsabiedrība BBC.
ASV paziņojusi, ka tā darīs visu iespējamo, lai pakļautos PTO lēmumam.

Šis pretpasākums ir lielākais, kādu PTO jebkad savā astoņu gadu pastāvēšanas laikā ir atļāvusi, bet tas nenozīmē, ka šie pasākumi stāsies spēkā automātiski.

"Komisija pārskatīs situāciju rudenī," teica Eiropas tirdzniecības komisārs Paskāls Lamī. "Ja tad nekas neliecinās, ka ASV gatavojas pakļauties, Komisija sāks juridisko procedūru, lai līdz 2004.gada 1.janvārim veiktu pretpasākumus."

ASV tirdzniecības pārstāvis Vašingtonā mēģināja mazināt šī lēmuma nozīmi. "Tā ir daļa no procesa, un Eiropas Komisija rīkojas savu tiesību robežās," teica pārstāvis, piebilstot, ka ASV tirdzniecības pārstāvniecība cenšas panākt, lai Kongress grozītu nodokļu noteikumus.

ES sūdzējās, ka Vašingtona ignorējot PTO lēmumu pret nodokļu atvieglojumiem, kas izvēršas nelegālās eksporta subsīdijās. No šīs sistēmas iegūst tādas ASV kompānijas kā "Boeing" un "Microsoft", jo tā atļauj firmām kārtot biznesa lietas ar filiāļu starpniecību no ārzonām un gūt labumu no samazinātajiem eksporta nodokļiem.

ES savā sarakstā iekļāvusi 95 ASV produktu kategorijas, kurām var tikt noteikta līdz 100% papildu ievedmuita, tai skaitā piena un labības produktiem, gaļai un dārzeņiem, kokam, ādai, kažokādām un tekstilizstrādājumiem, stikla un keramikas produkcijai, dzelzij un tēraudam un citai produkcijai.

PTO 2002.gada janvārī apstiprināja, ka šīs sistēma pārkāpj globālos tirdzniecības noteikumus, un arbitri piekrita ES, ka 4 miljardi dolāru būtu "atbilstoši pretpasākumi", kuru pamatā būtu ASV politikas ietekme uz tirdzniecību.

Vašingtona apstrīd sankciju apmērus, iebilstot, ka tām nevajadzētu pārsniegt 956 miljonus dolāru.

Pēdējos gados ir bijuši vairāki transatlantiskie tirdzniecības strīdi. Patlaban Pasaules tirdzniecības organizācijā ir ierosināta lieta par pagājušajā gadā ASV noteiktajiem tarifiem tērauda importam. PTO lēmums vēl nav publicēts, bet ziņo, ka tas nebūs labvēlīgs ASV.

Arī ES ir bijusi zaudētāja transatlantiskajos strīdos, ziņo BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!