Foto: LETA
Latvijas bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vadītā ekspertu komisija trešdien pauda savu satraukumu par pretrunīgi vērtēto Ungārijas mediju likumu, taču kritiku izpelnījās arī Itālija un Francija.

Vīķe-Freiberga, kura vada Eiropas Komisijas (EK) izveidoto Mediju brīvības un plurālisma komisiju, preses konferences laikā pauda viedokli, ka jaunizveidotās Ungārijas mediju uzraudzības organizācijas rokās ir koncentrēta pārāk liela vara.

Ungārijas mediju uzraudzības organizācija tika izveidota pagājušajā gadā un izpelnījusies asu starptautisku kritiku. Tās sastāvā ir tikai cilvēki, kas saistīti ar premjerministra Viktora Orbana pārstāvēto konservatīvo partiju "Fidesz".

Kā norādīja Vīķe-Freiberga, bažas raisa fakts, ka viena un tā pati komisija lemj par televīzijas kanālu vadītāju iecelšanu un lemj par iespējamām soda sankcijām, ko nevar apstrīdēt tiesā, kā tas ir citās valstīs.

Tādējādi to var izmantot kā instrumentu spiediena izdarīšanai uz medijiem, piebilda ekspertu komisijas vadītāja.

Vīķe-Freiberga izteicās, ka Budapešta "būtu prātīga", ja pārskatītu pašreizējo likumu, lai tas nebūtu pretrunā ar virkni pamattiesību.

Līdzās Ungārijai kritizētas tika arī Francija un Itālija.

Vīķe-Freiberga norādīja, ka Francijas prezidenta pilnvaras iecelt nacionālās televīzijas vadītāju nesniedz "labu piemēru Eiropai".

"Cerams, ka mēs to nepiedzīvosim kādā [citā] Eiropas valstī," piebilda Latvijas bijusī prezidente.

Viņa gan atzina, ka "Francijā ir citi mehānismi, kas mīkstina varas koncentrēšanos vienās rokās".

Savukārt Itālijā vērojama "galēja privāto televīzijas kanālu koncentrācija vienās rokās", sacīja Vīķe-Freiberga, netieši norādot uz Itālijas bijušā premjerministra Silvio Berluskoni mediju impēriju.

"Itālijas Konstitucionālā tiesa to ir atzinusi par nevēlamu situāciju, taču politiski tas ticis ignorēts," piebilda komisijas vadītāja.

Savus galīgos secinājumus komisija līdz gada beigām iesniegs Eiropas Savienības digitālo lietu komisārei Nēlijai Krusai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!