Foto: F64
ANO akcepta gadījumā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis gatavojas atbalstīt iespējamās lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas, lai atturētu valsts diktatoru Muamaru Kadafi no protestētāju gaisa bombardēšanas, piektdien paziņoja kāds ES diplomāts.

ES valdības izstrādā ārkārtas rīcības plānus, lai uzraudzītu Lībijas gaisa telpu, bet "ES vispirms nepieciešama ANO Drošības padomes rezolūcija," pavēstīja anonīmais avots.

Ideja par lidojumu aizlieguma zonu izteikta līdz ar citiem priekšlikumiem Kadafi režīma sodīšanai par tautas nemieru apspiešanu un izvērstajām represijām.

Piektdien Ungārijas pilsētā Gedellē ES aizsardzības ministri tikās ar NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu, lai apspriestu ārvalstnieku evakuāciju no Lībijas.

Rasmusens NATO iespējamo dalību lidojumu aizlieguma zonas kontrolēšanā nenoraidīja, bet uzsvēra, ka tam būtu nepieciešams ANO mandāts.

"Es domāju, ka ir par agru iedziļināties detaļās. (..) Es gribētu piebilst, ka šāda pieeja ar tālejošām sekām noteikti prasa starptautisku leģitimitāti, jo sevišķi (..) skaidru ANO mandātu," norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Kā jau ziņots, Rasmusens piektdien sasaucis alianses ārkārtas sanāksmi sakarā ar notikumiem Lībijā, un Francija un Lielbritānija ierosinājušas pieņemt ANO Drošības padomes rezolūciju, nosakot pret Lībiju sankcijas un totālu ieroču embargo.

Tomēr diplomāti atklāja, ka piektdienas sanāksmes laikā vienošanās par sankcijām, visticamāk, netiks panākta.

Paredzēts, ka sanāksmē vēstniekus uzrunās arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!