Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) pirmdien noteikusi sankcijas pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, iesaldējot viņa kontus bankās un aizliedzot iebraukt bloka dalībvalstīs.

Sankcijas pret Sīrijas vadītāju noteiktas, reaģējot uz represijām, ko Asada režīms turpina vērst pret nemierniekiem, kas pieprasa varas maiņu, sacīja ES diplomāti.

ES dalībvalstu ārlietu ministri sanāksmē Briselē vienojušies arī prezidentu Asadu iekļaut Sīrijas augsta ranga amatpersonu sarakstā, kurām jau aizliegts iebraukt ES un kuru banku konti iesaldēti saistībā ar nežēlīgo vēršanos pret protestu dalībniekiem.

"Represijas Sīrijā turpinās," pirms sarunām ar saviem ES kolēģiem sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

"Ir svarīgi, lai Sīrijā tuvāko dienu laikā tiktu atzītas tiesības uz mierīgiem protestiem, atbrīvoti politieslodzītie un noteikts reformu, nevis represiju kurss," uzsvēra Heigs.

Arī ASV jau iesaldējušas Asada un vairāku augsta ranga Sīrijas amatpersonu īpašumus, tādā veidā mēģinot izdarīt spiedienu uz Damasku, lai tā pārtrauktu vardarbīgo protestu apspiešanu.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka sankcijas pret Asadu, viņa vietnieku, premjerministru, iekšlietu un aizsardzības ministriem, kā arī diviem izlūkošanas dienestu vadītājiem ieviestas, lai piespiestu Asadu īstenot politiskās reformas, ko viņš nav darījis, mēģinot apspiest divus mēnešus ilgos protestus ar militāru spēku.

Cilvēktiesību aktīvistu grupas paziņojušas, kad kopš 15.marta, kad Sīrijā sākās plaši tautas protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, nogalināti jau vairāk nekā 900 cilvēku, bet 8000 ir aizturēti vai ir bezvēsts pazuduši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!