Foto: morgueFile
Eiropas Savienība (ES) pirmdien paudusi bažas, vai Ungārijas jaunais mediju likums pakļaujas ES normām par mediju brīvību, un lūgusi Budapeštu sniegt sīkākus paskaidrojumus.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvja teikto, dažas dienas pirms Ungārija 1.janvārī pārņēma ES prezidentūru EK viceprezidente Nellija Krusa nosūtījusi vēstuli Budapeštai, paužot bažas un jautājot pēc līguma teksta skaidrāka izklāsta.

Galvenās raizes viņa paudusi par Ungārijas premjerministra Viktora Orbana izveidoto mediju pārvaldi, pavēstīja EK pārstāvis Olivjē Beilijs.

Ziemassvētku priekšvakarā nosūtītajā vēstulē Krusa izteikusi "bažas par [Eiropas telekomunikācijas] direktīvas aspektu pienācīgu interpretāciju". 2007.gadā pieņemtā direktīva ierakstīta arī Ungārijas likumos.

Viceprezidente nobažījusies arī par "jaunās mediju pārvaldes spēju darboties neatkarīgi, sevišķi ņemot vērā tās sastāvu", piebilda Beilijs.

Jaunā Ungārijas mediju pārvalde - pazīstama kā NMHH - izveidota mediju satura kontrolei, un tai ir tiesības piemērot soda naudas likuma pārkāpuma gadījumā.

To vada premjera konservatīvās partijas "Fidesz" pārstāvji, kas Ungārijas parlamentā ieņem divas trešdaļas vietu.

Beilijs pavēstīja, ka viceprezidente nav draudējusi vērsties pret Ungāriju, ne arī noteikusi atbildes termiņus. Viņš citēja Krusas vēstulē teikto: "Es gaidu jūsu paziņojumu tuvākajās dienās."

Savā pirmajā atbildē Ungārijas varas iestādes paziņoja, ka jaunais likums "viņu skatījumā nepārkāpj ES likumus, un detalizētāka atbilde sekos cik drīz vien iespējams", skaidro Beilijs.

Viņš piebilda, ka jautājums varētu tikt skarts piektdien Budapeštā, kad turp dosies visa EK, lai tiktos ar Ungārijas valdību.

NMHH ir piešķirtas tiesības par apvainojoša satura publicēšanu, kā arī par materiāliem, kas "nav politiski līdzsvaroti", medijus sodīt ar līdz pat 200 miljoniem forintu (506 019 latu) lielu sodanaudu.

Kā jau LETA ziņoja, NMHH būs tiesīga pārbaudīt arī plašsaziņas līdzekļu aprīkojumu un dokumentus, kā arī varēs piespiest žurnālistus atklāt savus avotus jautājumos, kas attiecas uz valsts drošību.

Jaunais mediju likums izsaucis asus protestus Ungārijas preses aprindās, kā arī starptautiskajās žurnālistu apvienībās un preses brīvības uzraudzības organizācijās.

Tas stājās spēkā 1.janvārī, tajā pašā dienā, kad Ungārija pārņēma ES sešu mēnešu prezidentūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!