Eiropas Savienība (ES) piektdien pauda spēcīgu atbalstu ANO ģenerālsekretāram Kofi Annanam, uzaicinot viņu kā īpašo viesi galotņu apspriedē, neraugoties uz ASV izvērsto kampaņu, lai piespiestu viņu atkāpties no amata.
"ES līderi pauda savu atbalstu Kofi Annanam viņa ANO ģenerālsekretāra darbā," teikts ES līderu paziņojumā.

Annans tika uzslavēts par izcilajām līdera spējām un par ANO veiksmīgo darbību, neskatoties uz vairākām piedzīvotajām nesenajām krīzēm, gan dabisku, gan cilvēku izraisītu.

ASV republikāņu senators Norms Koulmens no Minesotas štata decembra sākumā aicināja Annanu atkāpties. Viņam vēlāk pievienojās vēl pieci republikāņu kongresmeņi.

ASV prezidenta Džordža Buša administrācija tikai dažas nedēļas vēlāk pauda pārliecību par ANO ģenerālsekretāra Kofi Annanu un paziņoja, ka viņam būtu jāpaliek savā amatā.

Tomēr Bušs neizbrīvēja laiku, lai tiktos ar Annanu, kad viņš šonedēļ viesojās ASV galvaspilsētā Vašingtonā.

Annanam ANO ģenerālsekretāra amatā paredzēts atrasties vēl divus gadus, pabeidzot savu otro piecu gadu termiņu šajā amatā.

Republikāņi ASV Kongresā izteikuši apsūdzības pret Annanu sakarā ar korupciju ANO programmā Irākai "Nafta apmaiņā pret pārtiku", kuru vadīja ANO, bet uzraudzīja 15 nāciju Drošības padome.

Pēc Koulmena paziņojuma Bušs atteicās aizstāvēt Annanu, tikai norādot, ka viņš vēlas "pilnu izmeklēšanu par programmas grāmatvedību".

Vairākas ASV Kongresa komitejas pagājušajā mēnesī izdeva ziņojumu, izmeklējot Irākas programmu "Nafta apmaiņā pret pārtiku" un kritizēja ANO kopumā.

Programma tika uzsākta 1996.gada decembrī un turpinājās līdz pagājušajam gadam, ļaujot Irākai piegādāt nemilitāras preces.

Līdz šim atklātie korupcijas gadījumi ir saistīti ar nelikumīgiem naudas pārvedumiem vai naftas kontrabandu, par kuru zināja Drošības padome, arī ASV, un to kontrolēja.

Taču izmeklētāji arī pārbauda, vai ANO darbinieki Irākā nav saņēmuši kukuļus un cik daudz ANO personāls zināja par nelikumīgajiem līgumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!