Eiropas Savienības (ES) un Āfrikas Infrastruktūras ieguldījumu fonds 2009. gadā apstiprināja 11 dotāciju operācijas, lai uzbūvētu liela mēroga reģionālas nozīmes enerģētikas, transporta un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūras visā Āfrikas teritorijā, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Ieguldījumu fonds, kuru pārvalda Eiropas Investīciju banka, 2009. gadā vēl vairāk palielināja savu budžetu. Fondam kopš tā darbības uzsākšanas ir nodrošināti dotāciju līdzekļi kopumā 372 miljonu eiro (261,4 miljonu latu) apmērā, kas varētu pieaugt līdz pat 5 miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu), ko veidotu Eiropas vai starptautisku attīstības finanšu iestāžu un privātā sektora piešķirti aizdevumi. Eiropas Komisija, kas ir galvenā ieguldītāja fondā, palielināja savu līdzdalību par 200 miljoniem eiro (140,5 miljoniem latu).

Starp 11 projektiem, kas papildina 2007. un 2008. gadā apstiprinātos astoņus projektus, ir šādi:

- Hidroelektroenerģijas programmas, piemēram, Felou Rietumāfrikā.

- Elektrotīklu starpsavienojumu shēmas, piemēram, Beninas un Togo starpsavienojums un Caprivi (Namībija un Zambija) starpsavienojums.

- Ceļi, dzelzceļi, lidostas un ostas, piemēram, Beira, Walvis Bay, Pointe Noire, Port Louis, Jomo Kenyata starptautiskā lidosta vai Lielais austrumu ceļš Zambijā.

- Austrumāfrikas zemjūras kabeļu sistēma (EASSy), šķiedru optiskais kabelis, kas pievieno Āfrikas dienvidu un austrumu reģiona valstis starptautiskajam komunikāciju tīklam.

- Sagatavošanās izpēte attiecībā uz Sambagalou un Gouina projektiem Rietumāfrikā un Ruzizi un Gibe hidroelektroenerģijas programmām Āfrikas centrālajā un austrumu daļā.

Fonda darbības tiks apspriestas augstākā līmeņa konferencē "Āfrikas apvienošana - reģionālā un ekonomiskā integrācija Āfrikā" 4. martā Londonā, kurā piedalīsies arī ES attīstības sadarbības komisārs no Latvijas Andris Piebalgs. Tajā tiks aplūkots, kā Eiropas Komisija un Āfrikas iestādes, līdzekļu devēji, uzņēmumi un ieguldītāji varētu labāk sadarboties, lai panāktu reģionālo integrāciju Āfrikā.

ES un Āfrikas Infrastruktūras ieguldījumu fonds ir galvenais finanšu instruments, kas palīdz īstenot ES un Āfrikas partnerību infrastruktūras jomā. Partnerība tika uzsākta 2006. gadā kopā ar Eiropas Investīciju banku un dalībvalstīm, un tās mērķis ir nostiprināt reģionālo integrāciju, nostiprinot liela mēroga kontinentālos infrastruktūras tīklus. Āfrikas Savienības Komisija ir galvenā Eiropas Savienības sarunu partnere Infrastruktūras partnerības īstenošanā un turpmākā attīstībā, uzturot ciešu dialogu ar reģionālajām struktūrām, specializētajām aģentūrām un Āfrikas finanšu partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!