Eiropas Parlaments ir atbalstījis aizliegumu importēt suņu un kaķu kažokādas, tādējādi cenšoties ierobežot miljoniem kaķu un suņu nogalināšanu Ķīnā, raksta BBC. Parlamenta locekļi norāda, ka liela daļa pircēju nemaz nezina, ka kažokādas ir no kaķiem vai suņiem, jo eksportētāji vilto norādes par kažokādu izcelsmi.
Kažokādas tiek izmantotas kažokiem, apaviem un cimdiem, rotaļlietām un pat homeopātiskām zālēm pret artrītu. Parlaments jau vienojies ar ES dalībvalstīm par likuma tekstu, un tas stāsies spēkā 2008.gada 31.decembrī.

Noteikumi aizliedz kaķu un suņu kažokādu ievešanu izņemot gadījumus, ja tās nepieciešamas izglītības vajadzībām vai izbāzeņu veidošanai. Parlamenta deputāti norāda, ka dzīvnieku nogalināšana ir brutāla – kaķi tiek nožņaugti turpat pie viņu būriem, savukārt suņiem tiek ar metāla stiepli pārgriezta rīkle un viņi lēnām noasiņo.

Parlaments eksporta ierobežošanai paredz stingras kontroles uz robežām, stingrākus sodus tirgotājiem un plašāku informāciju par to, kā noteikt kažokādas izcelsmi. Kad kaķu un suņu kažokādas tiek nokrāsotas, tas ir grūti atšķiramas, tāpēc nepieciešama īpaša DNS noteikšanas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!