Eiropas Savienības (ES) policijas spēkiem etniski sašķeltajā Mitrovicas pilsētā Kosovas ziemeļos trešdien atkal nācies lietot asaru gāzi, lai nepieļautu sadursmi starp aptuveni simts serbu protestētājiem un albāņiem, pastāstījis Kosovas policijas pārstāvis Besims Hoti.
Pēc viņa teiktā, cietušo nav, neviens arī nav aizturēts, bet protestētāji joprojām nav izklīduši.

Iepriekš līdzīga situācija Mitrovicā jau bija izveidojusies pirmdien.

ES policija iesaistīta kārtības uzturēšanā pilsētas ziemeļu daļā, ko apdzīvo galvenokārt serbi. Tā mēģina nepieļaut sadursmes ar albāņiem, kas vēlas atgriezties no Mitrovicas dienvidiem savās kādreizējās mājās, kas pamestas pēc 1999.gada kara.

Serbi Kosovas rietumos pieprasa, lai albāņiem tiktu aizliegta atgriešanās viņu kādreizējās dzīvesvietās, ja tādas pašas tiesības netiks nodrošinātas arī viņiem.

Pēc Kosovas vienpusējās neatkarības pasludināšanas pagājušā gada februārī to jau atzinušas 58 valstis, tostarp ASV un vairums ES dalībvalstu, taču Kosovas serbi, kurus atbalsta Belgrada, joprojām noraida bijušās Serbijas provinces neatkarību.

Pagājušā gada decembrī ANO administrācijas funkcijas kārtības uzturēšanā, kā arī tiesu, policijas un muitas pārraudzībā pārņēma ES misija EULEX.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!