Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nosaucis Eiropas Savienības (ES) spiedienu, cenšoties integrēt Ukrainu ES, par nepiedodamu, vēsta „Euobserver”.

Krievija necenšas uzspiest Ukrainai virzienu integrācijai Krievijas muitas savienības virzienā," savu neizpratni par ES centieniem pierunāt Ukrainu parakstīt asociācijas līgumu, komentējis Krievijas ārlietu ministrs.

Eksperti uzskata, ka Ukrainas pievienošanās ES piedāvātajam līgumam būtu skaidrs valsts politikas maiņas kurss, krietni skaidrāk integrējoties Eiropas virzienā.

„Šis ES radītais spiediens ir nepiedodams," minējis Lavrovs.

Jau ziņots, ka Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES, kas paredz nozīmīgus soļus valsts integrācijai ES virzienā. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī. Taču vienošanās parakstīšana var tikt atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau saistībā ar ekspremjeres un opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko turēšanu apcietinājumā - Brisele uzstāj, lai Ukraina ļauj Timošenko doties ārstēt veselības problēmas uz ārzemēm.

13.novembrī Ukrainas parlamenta ārkārtas sēde noslēdzās bez balsojuma par likumprojektu, kas ļautu Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Tādējādi ir sarukušas cerības, ka mēneša beigās gaidāmajā Austrumu partnerības samitā varētu parakstīt ES un Ukrainas asociācijas līgumu.

Viena no galvenajām ES prasībām Kijevai ir rast visām pusēm pieņemamu Timošenko lietas atrisinājumu, kā arī novērst "selektīvo taisnīgumu" un nodrošināt tiesu un vēlēšanu sistēmas reformas.

ES uzskata, ka Ukrainas tiesas spriedums Timošenko lietā bijis prezidenta Viktora Janukoviča politisks lēmums, kurš šādā veidā centies atbrīvoties no bīstamās konkurentes.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta Janukoviča politisko atriebību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!