Eiropas Komisija (EK) un Norvēģijas lašu ražotāji piektdien atrisinājuši ieilgušo konfliktu par Norvēģijas lašu importu, kas bija saistīts ar Eiropas Savienības (ES) apgalvojumiem, ka Norvēģijas laši savienībā tiek pārdoti par nepamatoti zemām cenām.
"EK un Norvēģijas lašu industrija ir panākušas draudzīgu vienošanos par pasākumiem, lai novērstu Norvēģijas lašu pārdošanu ES tirgū par nepamatoti zemām cenām," teikts EK paziņojumā.

EK šogad noteica minimālo importējamo lašu cenu un tarifu kvotas. Norvēģijas valdība šo ierobežojumu sakarā draudēja vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO). 27.aprīlī ES ministri atcēla šos pasākumus, un to vietā noteica papildu muitas nodevas 16% apjomā.

Piektdien puses panāca vienošanos, saskaņā ar kuru papildu nodevas tiks aizstātas ar minimālo importa cenu, kas būs koriģējama atkarībā no tirgus situācijas.

"Komisija ierosinās aizstāt pagaidu importa tarifu, kas bija spēkā no šā gada 27.aprīļa, ar minimālo importa cenu, kas sākotnēji būs 2,81 eiro (1,97 lati) par kilogramu svaigu lašu. Šī cena atspoguļo kopējās Norvēģijas ražošanas izmaksas," teikts EK paziņojumā.

"Atšķirībā no papildu nodevas noteikšanas minimālā cena neradīs papildu izmaksas Norvēģijas lašu eksportētājiem, ja viņi ņems vērā šo cenu. Tā vienkāršā un caurskatāmā veidā nodrošinās, ka Norvēģijas ražotāji nepārdod savu produkciju ES zem pašizmaksas," norādīja EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!