Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers paziņojis, ka vēlas samazināt Savienoto Valstu karavīru skaitu Afganistānā neatkarīgi no tā, vai būs noslēgts miera līgums ar talibiem, lai augstāku prioritāti piešķirtu sāncensībai ar Ķīnu.

Sagaidāms, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija drīzumā paziņos, ka no Afganistānas tiek atvilkti aptuveni 4000 amerikāņu karavīru, vēsta ASV mediji.

ASV un talibu nemiernieku miera sarunas tika atsāktas pagājušajā nedēļā.

Afganistānas NATO misijas un šajā valstī izvietoto ASV spēku komandieris Ostins Millers ir "pārliecināts, ka viņš var karavīru skaitu samazināt", pirmdien žurnālistiem sacīja Espers.

Millers "uzskata, ka viņš var veikt visas svarīgākās pretterorisma misijas un [Afganistānas armiju] apmācīt, konsultēt un tai palīdzēt", lidmašīnā, atgriežoties no Beļģijas, teica Espers.

"Es vēlētos, lai skaits tiek samazināts, jo es gribu panākt, lai šie karavīri atgriežas mājās", lai viņi tiktu apmācīti jaunām misijām vai arī "no jauna izvietoti Indijas un Klusā okeāna reģionā, lai lielvaru sāncensības laukā stātos pretī mūsu lielākajam izaicinājumam - Ķīnai," paskaidroja ministrs.

"Galu galā labākais atrisinājums Afganistānai ir politiska vienošanās" starp valdību un talibiem, piebilda Espers.

"Bet es uzskatu, ka mēs varam samazināt karavīru skaitu neatkarīgi no tā, vai politiska vienošanās panākta vai nav," viņš atzina.

Espers norādīja, ka nav devis rīkojumu par karavīru skaita samazināšanu, uzsverot, ka šāds lēmums ir Trampa atbildība.

Šobrīd Afganistānā ir izvietoti 13 000 ASV karavīru.

Tramps pagājušajā mēnesī sacīja, ka plāno karavīru skaitu samazināt līdz 8000 un ka arī tālāka karavīru skaita samazināšana ir iespējama.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!