Foto: Reuters/Scanpix
Etiopijas valdība pirmo reizi atzinusi, ka pēc tās rīkojuma tiek bloķētas sociālās saziņas vietnes, norādot ka līdz trešdienai tās nebūs pieejamas visā valstī, lai nenovērstu potenciālo studentu uzmanību no gatavošanās augstskolas iestājeksāmeniem, pirmdien vēstīja Lielbritānijas sabiedriskā raidorganizācija BBC.

Valdības lēmums paredz bloķēt "Facebook", "Twitter", "Instagram", "Viber" un citas sociālās saziņas vietnes.

Valdība norādīja, ka aizlieguma mērķis ir novērst traucēkļus mācībām eksāmenu laikā un nepatiesu baumu izplatīšanos. Etiopijas Izglītības ministrijā apstiprināja, ka vietnes valstī nebūs pieejamas līdz trešdienai. "Ir pierādīts, ka sociālie mediji novērš studentu uzmanību no mācībām," norādīja ministrijā.

Etiopija bija viena no pirmajām Āfrikas valstīm, kas sāka cenzūru internetā, opozīcijas un cilvēktiesību aktīvistu emuāri un vietnes tur bieži tiek bloķēti.

Iepriekš sociālās saziņas vietnes Etiopijā nav bijušas pieejamas uz vairākām stundām, tomēr valdība vienmēr ir noliegusi savu iesaisti šajos traucējumos.

Tradicionālos medijus Etiopijā stingri kontrolē valdība, tādēļ daudzi paļaujas uz sociālās saziņas vietnēm, lai piekļūtu un izplatītu informāciju par kritiku varai.

2012. gadā Etiopijā tika slēgts pakalpojums "Skype", norādot, ka tas esot izmantojams krāpnieciskiem nolūkiem.

Pagājušajā nedēļā Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padome pieņēma rezolūciju, kas noteic, ka cenzūra tiešsaistē ir uzskatāma par cilvēktiesību pārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!