Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Etiopija ir lūgusi ANO Veselības aģentūru veikt izmeklēšanu par tās vadītāja Tedrosa Adhanoma Gebrejesa "kaitīgo dezinformāciju" un "pārkāpumu", apsūdzot viņu Tigrajas reģiona nemiernieku atbalstīšanā, raksta "France 24".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs šonedēļ raksturoja apstākļus Etiopijas ziemeļu reģionā kā "elli" un paziņoja, ka Āfrikas valsts federālā valdība neļauj medikamentiem un citiem svarīgiem resursiem nonākt līdz vietējiem iedzīvotājiem.

Etiopija sacīja, ka viņa komentāri apdraud PVO integritāti, un aicināja izmeklēt Tedrosu par "viņa profesionālās un juridiskās atbildības pārkāpšanu". "Viņš ir iejaucies Etiopijas iekšējās lietās, tostarp Etiopijas attiecībās ar Eritreju," ceturtdienas vakarā paziņoja Etiopijas Ārlietu ministrija, citējot vēstuli, ko tā nosūtījusi PVO.

Etiopijas valdība apsūdzēja Tedrosu Tigrajas Tautas atbrīvošanas frontes (TPLF) atbalstīšanā. TPLF ir Etiopijas valdības spēku pretiniece nu jau 14 mēnešus ilgajā karā valsts ziemeļos. Karadarbība ir laupījusi tūkstošiem cilvēku dzīvību un radījusi arī virkni humanitāru problēmu. Etiopijas valdība TPLF uzskata par teroristisku organizāciju.

Tedross trešdien aprakstīja ierobežojumus palīdzības iekļūšanai nemiernieku kontrolētajā Tigrajā, ko ANO raksturojusi kā "de facto" blokādi, kā "apvainojumu mūsu cilvēcei". Tas ir "tik šausmīgi un neiedomājami šajā laikā, 21. gadsimtā, kad valdība vairāk nekā gadu liedz saviem iedzīvotājiem pārtiku un medikamentus," žurnālistiem sacīja PVO šefs.

Tedross esot "izplatījis kaitīgu dezinformāciju un kompromitējis PVO reputāciju, neatkarību un uzticamību", paziņoja Etiopijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!