57 alpīnisti no vairākām Āzijas valstīm pavasarī kāps pasaules augstākajā virsotnē Everestā (Džomolungmā), lai savāktu iepriekšējo ekspedīciju atstātos atkritumus. "Everests ir brīnišķīgs kalns. Žēl, ka tajā visur ir redzami atkritumi," sacīja ekspedīcijas organizētājs - 27 gadus vecais japānis Kens Noguči, kurš 1999.gadā kļuva par gados visjaunāko 8848 metrus augstās Himalaju virsotnes iekarotāju.
"Kad es tajā kāpu, manu sirdsapziņu uztrauca milzīgais atkritumu daudzums, ko kalnā pēc sevis atstājušas iepriekšējās ekspedīcijas, to skaitā daudzas no Āzijas," sacīja Noguči.

"Es biju pārsteigts, ieraugot tik daudz virvju, telšu, skābekļa balonu, pārtikas paciņu, konservu kārbu, apģērbu," atcerējās Noguči. Viņš uzsvēra, ka mēģinājumu uzkāpt Everestā ar katru gadu kļūst arvien vairāk, un kalna piesārņojums pieaug.

Pēc ekspedīcijas organizētāju aplēsēm, Everestā ir vairāk nekā 100 tonnas atkritumu.

Noguči vadīta 28 alpīnistu un šerpu delegācija pērn Everestā pusotra mēneša laikā savāca pusotru tonnu atkritumu. Šogad viņš ir ambiciozāks, un viņa vadītā 2001.gada Āzijas Ekspedīcija Džomolungmas satīrīšanai ar 50 miljonu jenu (256 tūkstošu latu) finansējumu cer savākt trīs tonnas atkritumu starp nometnēm 5200 un 8300 metru augstumā.

Ekspedīcijas sastāvā būs Noguči, Dienvidkorejas alpīnists Lī Sanpe, trīs ķīnieši, viens ziemeļkorejietis, viens pakistānietis, viens gruzīns un 40 šerpi.

Pagājušā gada ekspedīcija nonesa no kalna arī viena bojā gājuša alpīnista līķi. Everesta nogāzēs ir palikuši ap 200 alpīnistu, no kuriem vairākums atraduši kapu sniegā un ledū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!