Jasira Arafata kustības "Fatah" ģenerālsekretārs un vadītājs Jordānas rietumkrastā Marvans Barguti trešdienas rītā Telavivā stājās tiesas priekšā, kas viņam oficiāli izvirzīja apsūdzības slepkavībās un terorismā un nolēma sākt prāvu pret viņu 5.septembrī.
Pirms aizvešanas uz tiesas zāli Barguti angliski paziņoja: "Visi pasaulē zina, ka Mervans Barguti cīnās par mieru. Es esmu miera cilvēks."

Izraēla sagūstīja Barguti Rāmallāhas iebrukuma laikā 15.aprīlī un viņu apsūdz "Fatah" bruņotā spārna "Al Aksas Mocekļu brigādes" kaujinieku uzbrukumu vadīšanā pret izraēliešiem, bet Barguti šīs apsūdzības noliedz. "Al Aksas Mocekļu brigādes" ir uzņēmušās atbildību par vairākiem šādiem uzbrukumiem.

"Es mēģināju darīt visu miera labā starp abām tautām. Es uzskatu, ka labākais atrisinājums abām tautām ir divas valstis .. cita atrisinājuma nav," sacīja 43 gadus vecais Barguti.

Barguti draud mūža ieslodzījums, ja viņu atzīs par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, tai skaitā par piedalīšanos teroristiskā organizācijā.

Izraēlas Tieslietu ministrija otrdien paziņoja, ka iesniegs Telavivas apgabaltiesā prasību pret Barguti, apsūdzot viņu kaujinieciskā vardarbībā, tostarp slepkavībās. Šī ir pirmā apsūdzība, ko Izraēlas civilā tiesa izvirza personai, kuru uzskata par vienu no palestīniešu sacelšanās vadītājiem.

Paredzams, ka Barguti lieta izsauks īpašu rezonansi laikā, kad ASV izdara spiedienu uz Palestīnas pašpārvaldi, lai tā reformētu savus drošības spēkus un nodrošinātu atklātību varas struktūrās, tādējādi radot pamatu miera sarunu atsākšanai ar Izraēlu.

Apsūdzības rakstā teikts, ka šis "Fatah" vadītājs ir "piedalījies lēmumu pieņemšanā par uzbrukumiem, kuros desmitiem Izraēlas civiliedzīvotāju zaudējuši dzīvību un daudzi simti tikuši ievainoti".

"No izmeklēšanas materiāliem izriet, ka viņš vadīja, finansēja un aktivizēja lielu daļu no teroristu darbībām pret Izraēlas mērķiem," teikts Izraēlas Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Tikmēr Barguti advokāts Haders Škirats paziņoja, ka Izraēlas tiesa nav kompetenta šajā lietā un ka viņa klients apsūdzības noliegs. Barguti vienmēr ir apgalvojis, ka sacelšanās laikā bijis un ir politisks līderis, un nav saistīts ar kaujinieku grupējumu īstenotajiem vardarbības aktiem.

Barguti ir augstākā "Fatah" amatpersona, kuru arestējusi Izraēlas armija kopš militārās operācijas sākuma pret palestīniešiem. Viņš tiek uzskatīts par iespējamu Palestīnas pašpārvaldes prezidentu pēc Jasira Arafata. Pašpārvalde pirmdien brīdināja Izraēlu nenodarīt pāri Barguti, kurš ir "Fatah" revolucionārās padomes un Palestīniešu likumdošanas padomes biedrs.

Barguti, kurš brīvi pārvalda ivritu, pirms Izraēlas operācijas sākuma Jordānas rietumkrastā paziņoja, ka Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons būs atbildīgs par desmitiem izraēliešu nāvi, ja Izraēla viņu nogalinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!