ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sestdien, 26. jūlijā, svinēs 100 gadu jubileju, kuru laikā dienests no dažiem desmitiem detektīvu izaudzis par vairāk nekā 30 000 cilvēku spēku.

FIB tika izveidots pēc 1908. gada 26. jūlijā izdotā ASV ģenerālprokurora Čārlza Džozefa Bonaparta rīkojuma, lai radītu detektīvu vienību federālu noziegumu izmeklēšanai.

Sākotnēji birojā bija 34 īpašie aģenti, kas bija atbildīgi par visdažādāko noziegumu izmeklēšanu, sākot no federāliem noziegumiem līdz amatpersonu pārkāpumiem un nacionālās drošības jautājumiem, skaidroja FIB vēsturnieks Džons Fokss.

Izmeklētāju grupu sākotnēji sauca par Izmeklēšanas biroju, bet vārds "Federālais" nosaukumam tika pievienots 1935. gadā.

FIB plašāku atpazīstamību ieguva trīsdesmitajos gados, kad ASV piedzīvoja noziedzības uzplaukumu, ko izraisīja Lielās depresijas grūtie laiki.

Šajā laikā FIB cīnījās ar tādiem gangsteriem kā Bonija un Klaids, banku laupītājs un slepkava Džons Dilindžers un viņa banda, Mazulis Nelsons (Baby Face Nelson) un Skaistulis Floids (Pretty Boy Floyd).

Cīņa ar noziedzību trīsdesmitajos gados nostabilizēja FIB kā leģendāras noziedzības apkarošanas aģentūras tēlu, tomēr vislielāko attīstību FIB piedzīvoja Otrā pasaules kara laikā, kad tā darbinieku skaits pieauga no dažiem simtiem līdz nepilniem 13 000 aģentu un atbalsta personāla.

Kopš tā laika aģentūras paplašināšanās ir palēninājusies, bet biroja reputācija ir saglabājusies augstā līmenī, daļēji pateicoties kinofilmām un televīzijas seriāliem par varonīgajiem un izveicīgajiem FIB aģentiem, kā arī smagu un skaļu noziegumu atrisināšanas dēļ.

Starp tādiem jāpiemin "Unabombers" Teodors Kačinskis, kurš no 1978. līdz 1995. gadam terorizēja Ameriku ar vēstuļbumbām, Timotijs Makvejs, kurš 1995. gadā uzspridzināja Oklahomsitijas federālo ēku, nogalinot 168 cilvēkus, kā arī Ramzi Jusefs, kurš 1993.gadā organizēja sprādzienu Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centrā (PTC).

Tomēr, kad 2001. gada 11. septembrī teroristi iznīcināja PTC Dvīņu torņus, FIB un Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) tika vainoti par nepietiekamu izlūkošanas darbu, nespējot apturēt teroristus pirms uzbrukuma.

"Mēs dažkārt esam paklupuši, mēs esam pieļāvuši kļūdas. Bet mēs varam mācīties no šīm kļūdām nākamajos simts gados un censties tās nepieļaut vēlreiz," piebilda Fokss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!