ES paplašināšanas komisārs Ginters Ferhoigens ceturtdien brīdināja, ka gadījumā, ja Īrija referendumā atkārtoti noraidīs Nicas līgumu, kurš nepieciešams Eiropas Savienības (ES) paplašināšanai, var sākties "liela krīze".
"Ja Īrija nobalsos pret Nicas līgumu, tā būs neveiksme, un risinājuma paplašināšanas procesam nebūs," Nīderlandes parlamentam Hāgā teica Ferhoigens.

Ja Īrijas vēlētāji noraidīs šo 2000. gadā parakstīto līgumu, tas izraisīs "lielu krīzi, un es nezinu, kā mēs no tās izkļūsim", debatēs ar Nīderlandes parlamenta komisijas locekļiem divas dienas pirms Īrijas referenduma atzina ES paplašināšanas komisārs.

Īrijas vēlētāji pret Nicas līguma ratificēšanu jau nobalsoja referendumā, kas tika rīkots pagājušā gada jūnijā.

Ceturtdien Nīderlandes parlamentā par ES paplašināšanas jautājumu paredzēts balsojums, par spīti tam, ka trešdien izjuka Nīderlandes valdošā koalīcija, kas nozīmē, ka decembrī vai janvārī gaidāmas pirmstermiņa vēlēšanas.

Sarunā ar Nīderlandes parlamenta deputātiem Ferhoigens uzsvēra, ka ES paplašināšana, kurā paredzēts uzņemt 10 jaunas dalībvalstis, ir "vislabāk sagatavotā Savienības vēsturē", taču norādīja, ka ES kandidātvalstīm neuzticas akli.

"Par šīm valstīm mēs zinām daudz vairāk nekā iepriekšējās paplašināšanās, un visi paredzamie riski ir izvērtēti," viņš teica.

Eiropas Komisija oktobra sākumā rekomendēja ES līdz 2004. gadam uzņemt 10 kandidātvalstis, kuru vidū ir arī Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!