Foto: AFP/Scanpix
27 gadus vecais Ibragims Todaševs, kurš trešdien ASV nošauts Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktās nopratināšanas laikā, nebija vardarbīgs, ceturtdien atzinis nogalinātā vīrieša tēvs Abdulbaki Todaševs, kurš dzīvo Čečenijā.

Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Ibragims Todaševs nogalināts Orlando pilsētā Floridas štatā, jo kļuvis agresīvs nopratināšanā, ko veicis FIB aģents, divi policisti un vēl viens tiesībsargājošo iestāžu darbinieks. Todaševs uzbrucis FIB aģentam ar nazi brīdī, kad grasījies parakstīt atzīšanos par līdzdalību trīskāršā slepkavībā, atsaucoties uz izmeklētājiem, vēsta vietējie mediji.

Nogalinātā vīrieša tēvs Krievijas telekanālam RT apliecināja, ka viņa dēls, dzīvojot Bostonā, pazinis Tamerlanu Carnajevu, kurš tiek uzskatīts par vienu no Bostonas teroraktu rīkotājiem.

"Izrādās, ka viņi vienkārši apmeklēja vienu sporta zāli," skaidroja Abdulbaki Todaševs.

Todaševu ģimene no Saratovas atpakaļ uz Grozniju pārcēlās, kad viņu dēls bija students. Ibragims vēlējies doties uz ASV, lai uzlabotu angļu valodas prasmes.

"Viņš turp devās, viņam tur patika un viņš vaicāja - vai es te varu palikt?" stāstīja Abdulbaki Todaševs.

Viņa dēlam bija iegādāta lidmašīnas biļete, lai šomēnes dotos uz Čečeniju, taču Ibragims mainījis savus plānus.

Pagaidām nav skaidrs, vai Todaševs tika turēts aizdomās par Bostonas maratona laikā sarīkotajiem sprādzieniem.

Kā telekanālam WESH skaidroja kāds Todaševa draugs, kopš terorakta FIB izrādījis interesi par Todaševu.

Ibragima tēvs gan pieļāva iespēju, ka šī lieta tikusi safabricēta.

"Ja viņu neizprovocē, viņš ir ļoti nosvērts cilvēks, un viņš nekad nevienam neuzbruktu," sacīja Abdulbaki Todaševs, noliedzot, ka viņa dēls varētu būt iemantojis radikālus uzskatus. "Viņš ir gluži parasts, tāpat kā visi čečeni, viņš bija islāma sekotājs, tas arī viss."

Abdulbaki Todaševs atguvies no operācijas un "mācījās atkal staigāt," tādēļ viņš nevarēja būt saistīts ar sprādzieniem Bostonā, pārliecināts viņa tēvs.

LETA jau ziņoja, ka Ibragims Todeševs liecinājis, ka viņš un Carnajevs bijuši saistīti ar kādu trīskāršu slepkavību 2011.gadā.

Slepkavība notika 2011.gada 11.septembrī, kad apritēja desmit gadi kopš terorakta ASV.

Vienā no Bostonas priekšpilsētām tika nogalināti trīs vīrieši. Līķiem bija gandrīz nocirstas galvas, slepkavības vietā mētājās marihuāna un tūkstošiem dolāru skaidrā naudā.

Atgādinām, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti. ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Džohara Carnajeva tiesas sēde, kurai atbilstoši sākotnējiem plāniem vajadzēja notikt 30.maijā, pārcelta uz 2.jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!