Fiktīvu laulību slēgšanā iesaistītās sievietes no Austrumeiropas riskē ar nopietnām briesmām nonākt cilvēku tirgotāju un seksa industrijas rokās, brīdina Īrijas policija.

Pagājušā gadā ar Īrijas policiju kontaktējās Latvijas policija, kas izmeklēja vairāku jaunu sieviešu liecības par piedzīvotu vardarbību, izvarošanu un ieslodzīšanu pēc ierašanās Īrijā, lai slēgtu fiktīvas laulības ar jauniem vīriešiem no Pakistānas un Āfrikas, vēsta laikraksts "Irish Independent".

Kā jau ziņots, Īrijas Nacionālā imigrācijas biroja policija veic vērienīgu izmeklēšanu par aizdomīgi lielo noslēgto vai plānoto laulību skaitu starp vīriešiem no Āzijas un sievietēm no Austrumeiropas.

Izmeklēšanā atklājies, ka Īrijā šajā jomā darbojas pakistāniešu noziedznieku grupa, kas no vīriešiem, kas vēlas slēgt laulības, pieprasa līdz 10 000 eiro (7028 lati), bet sievietes no Austrumeiropas tiek piesaistītas, piedāvājot viņām naudu vai labi apmaksātu darba vietu Īrijā.

Vīrieši pārsvarā laulības slēdz ar viltotiem dokumentiem un pēc salaulāšanās lūdz uzturēšanās atļauju Īrijā vai kādā citā ES valstī, kā pamatu minot noslēgtās laulības ar ES pilsoni.

Īrijas policija var sākt kriminālvajāšanu lietās, kur ir pierādījumi par cilvēku kontrabandu un seksuālu vai fizisku vardarbību, kā arī par viltotu dokumentu izmantošanu. Taču Eiropas Savienības tiesas 2008.gada lēmuma dēļ nav iespējams saukt cilvēkus likuma priekšā par fiktīvas laulības slēgšanu.

Iepriekš Īrijas policija ir konfiscējusi daudz dažādu viltotu dokumentus, kā arī aprīkojumu šādu dokumentu izgatavošanai. Dokumentu viltošanas apmēri likuši likumsargiem saprast šīs organizētās noziedzības shēmas apmērus.

Šīs nelikumīgās aktivitātes ilgušas jau vairākus gadus, bet likumsargu uzmanības lokā nonākušas tikai pagājušā gadā pēc vairākiem notiesāšanas gadījumiem Lielbritānijā, kur robežsardzes policija atklāja vairākas fiktīvu laulību rīkotāju organizācijas.

Īrijā iepriekš astoņiem imigrantiem, kas bija Īrijā salaulājušies ar eiropietēm, piespriestos spriedumus par līdzdalību nelegāla imigrācijā 2008.gadā atcēla Eiropas Kopienu tiesa (EKT), nolemjot, ka Īrijas likums, kas fiktīvas laulības klasificē kā līdzdalību nelegālā imigrācijā, ir pretrunā ar ES pārvietošanās brīvības likumiem.

Tūlīt pēc EKT sprieduma acīmredzami fiktīvu laulību skaits starp nelegālajiem imigrantiem un meitenēm no Baltijas valstīm strauji pieaudzis no 544 gadījumiem 2008.gadā līdz 1100 gadījumiem 2009.gadā.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar sievietēm no Austrumeiropas. 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Lai noslēgtu laulības Īrijā, pārim trīs mēnešus pirms plānotajām laulībām jāreģistrējas dzimtsarakstu birojā.

Īrijas policija atklājusi, ka meitenes, kas Īrijā ieradušās no Latvijas, lai kopā ar potenciālo līgavaini reģistrētos gaidāmajām laulībām, pēc dokumentu aizpildīšanas pamet valsti. Kad policisti apmeklē dokumentos ierakstītās adreses, viņi bieži atklāj, ka meitenes atgriezušās Latvijā, "apciemojot ģimeni". Uz laulību ceremonijas laiku meitenes parasti ir atgriezušās.

Lielākajai daļai jauno sieviešu, kas iesaistās šādās laulībās, ir ļoti slikti materiālie apstākļi, norāda Īrijas policija.

Meitenēm parasti tiek piedāvāti 2000 eiro (1406 lati) skaidrā naudā, kā arī tiek segtas lidojuma un uzturēšanās izmaksas. Daži no pakistāniešu laulību organizēšanas grupējumiem piedāvā līdz 10 000 eiro (7028 latiem), taču, pēc policistu domām, nevienai meitenei šāda summa nav samaksāta.

Taču, iesaistoties šādā darījumā ar organizētās noziedzības grupējumu, pastāv liels risks, ka meitene, ierodoties Īrijā, var tikt pakļauta piespiedu prostitūcijai vai ieslodzīta jaunā vīra mājās, piespiedu kārtā kļūstot par īstu sievu, brīdina policija.

Īrijas tieslietu ministrs Dermots Aherns aicinājis Eiropas Savienību (ES) pārskatīt bloka uzturēšanās atļauju likumus, lai cīnītos pret pieaugošo fiktīvo laulību skaitu starp ES pilsoņiem un trešo valstu iedzīvotājiem.

2006.gadā lūgumus piešķirt uzturēšanās atļauju Īrijā, pamatojoties uz laulībām ar neīru ES pilsoni, iesniedza 1207 personas, kas nav ES pilsoņi. 2009.gadā šādu iesniegumu skaits pieaudzis līdz 2116, liecina imigrācijas dienesta dati.

Pēc Īrijas aprēķiniem, aptuveni 30% no visiem iesniegumiem, lūdzot uzturēšanās atļauju saskaņā ar ES brīvas pārvietošanās regulām, tiek saņemti no personām, kas Īrijā uzturas nelegāli vai arī kuru esošajai uzturēšanās atļaujai tūlīt beigsies termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!