Daudzu Austrumeiropas valstu lēmums samazināt savu uzņēmumu ienākumu nodokļu likmes ir sācis atmaksāties, raksta "Financial Times".
Ir sarežģīti novērtēt, cik tieši jaunu darba vietu ir radīts un pārvietots no Rietumeiropas, taču bezdarba līmenis daudzās Austrumeiropas valstīs pēc 1989.-2002.gadā reģistrētā kāpuma pagājušajā gadā ir sācis stabilizēties vai samazināties.

Francijas un Vācijas bažas par Austrumeiropas valstu radīto konkurenci mazāk ir saistītas ar kopējo zaudēto darba vietu skaitu, bet vairāk ar to, ka uz Austrumeiropu savas operācijas ir pārvietojušas arī Vācijas nacionālās kompānijas.

"Siemens" un "Volkswagen" lēmums pārvietot daļu savu operāciju uz Austrumeiropu ir īpaši sāpīgs, jo abas šīs kompānijas simbolizē Vācijas industriālo varenību.

Viena no Francijas arodbiedrībām CFDT norāda, ka "Peugeot-Citroen" rūpnīcas atvēršana Slovākijā 2003.gadā notika Francijas ekonomikai īpaši jūtīgā brīdī. Slovākijas spēja piesaistīt autobūves uzņēmumus nozīmē, ka jau drīzumā šajā valstī var tikt sasniegta pasaulē lielākā automobiļu izlaide uz vienu iedzīvotāju.

Līdzās operāciju pārvietošanai uz zemu nodokļu un zemu algu reģioniem kompānijas ir izmantojušas arī operāciju pārvietošanas draudus, lai panāktu sev vēlamos nosacījumus sarunās ar darbiniekiem un arodbiedrībām.

Jūnijā Vācijas arodbiedrība "IG Metall" piekāpās "Siemens" prasībām bez papildu samaksas pagarināt darba nedēļu no 35 līdz 40 stundām.

"Financial Times" norāda, ka konkurence nodokļu sfērā neattiecas tikai uz jaunajām ES valstīm vien. Austrija šā gada janvārī pazemināja uzņēmuma ienākuma nodokļa likmi, mēģinot pozicionēt sevi kā pusceļu starp Vāciju un Slovākiju - vienlaikus piedāvājot drošu tiesisko sistēmu un zemāku ienākumu nodokli nekā tās kaimiņvalstī Vācijā.

Austrijas politika izsauca neapmierinātību Vācijā, kura pārmeta tai darba vietu aizplūšanu no Bavārijas.

Arī Īrijas 12,5% uzņēmumu ienākuma nodokļa likme, kas ir veicinājusi valsts ekonomikas augšupeju, ir saskārusies ar regulāru Francijas, Vācijas un Itālijas kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!