Iepriekšējās nedēļas laikā Volstrītas finanšu tirgus dalībnieki visu uzmanību veltīja notikumu attīstībai Irākā, minimāli reaģējot uz vājajiem ASV ekonomiskajiem rādītājiem, un arī šonedēļ jaunāko rādītāju plūsmu aizēnos koalīcijas spēku uzbrukums Bagdādei.
Analītiķi atzīst, ka "Volstrīta ir Irākas gūstā", aģentūrai LETA atzina interneta brokerpakalpojumu uzņēmuma "LHV Securities" investīciju speciālisti.

Kopumā aizvadītajā nedēļā ASV fondu tirgus rūpnieciskā sektora akciju indekss "Dow Jones Industrial Average" ir pakāpies par 131 punktu jeb 1,6%, bet joprojām ir par 1% zemāks nekā šā gada sākumā.

Savukārt tehnoloģiskā sektora uzņēmumu akciju indekss "Nasdaq Composite" iepriekšējā nedēļā kopumā ir pakāpies par 14 punktiem jeb 1%, kopš gada sākuma pieaugums ir 3,6%. Arī "Standard&Poor's 500" indekss nedēļas laikā ir pieaudzis par 15 punktiem, bet gadā kopumā šis indekss ir samazinājies par 0,4%.

Pagājušās nedēļas nogalē, 4.aprīlī, ASV akciju tirgos aktivitāte bija relatīvi zema, investoriem gaidot ziņas par notikumiem Bagdādē. Tirgus dalībnieki domā par iespējamo Irākas galvaspilsētas krišanu un, ja tiks panākts progress, indeksi kāps, prognozē eksperti.

Akciju tirgū lielākais ieguvējs starp dažādām nozarēm bija aviolīnijas. LETA jau ziņoja, ka ASV Kongress apstiprinājis vismaz 3,2 miljardu ASV dolāru (1,9 miljardi latu) lielu palīdzību smagā krīzē esošajām aviosabiedrībām, neskatoties uz Baltā nama iebildumiem, ka šāds palīdzības apmērs būtu pārāk liels.

Kongress palīdzību piešķīris, atbildot uz aviosabiedrību sūdzībām, ka karš Irākā izraisa bezprecedenta kritumu biļešu pārdošanas apjomos laikā, kad lielākās aviosabiedrības jau tā ir vājas. Tā rezultātā "American Airlaines" mātes kompānijas "AMR" akciju cena ievērojami pieauga - par 9%.

Pieauga arī apdrošināšanas (IUX) un farmācijas (DRG) industriju indeksi - attiecīgi par 1,6% un 1,2%. Tai pat laikā indeksi krita datoru programmatūras (GSO) un pusvadītāju (GSM) industrijās.

Pēdējo tirdzniecības sesiju indekss "Dow Jones" noslēdza ar 0,45% kāpumu - līdz 8277,15 punktiem. Savukārt "Nasdaq" pazeminājās par 0,94% un palika pie 1383,51 punkta atzīmes. "Standard&Poor's 500" indekss pakāpās par 0,27%, indekss "DIA" pieauga par 0,63%, tāpat kā "IVV" indekss, kurš palielinājās par 0,48%. "QQQ" indekss, sekojot "Nasdaq" piemēram, samazinājās par 1,62% un bija 26,05 punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!