Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Argentīnas prezidents Havjers Mileis atzinis, ka Folklenda salas pašlaik ir "Apvienotās Karalistes rokās".

Intervijā ar britu raidsabiedrību BBC politiķis solīja atgūt salas ar diplomātisko kanālu palīdzību, taču sacīja, ka "tūlītēja risinājuma nav".

Maniere, kādā prezidents runā par Folklendu salu statusu atšķiras no iepriekšējiem Argentīnas līderiem, kuri vēsturiski ir norādījuši, ka teritorijas ir argentīniešu. Milejs atzina, ka varētu paiet vairākas desmitgades, lai mēģinātu iegūt Folklenda salu suverenitāti no Apvienotās Karalistes, un sacīja, ka viņa valsts "nemeklē konfliktus".

Šos vārdus Milejs izteica pēc tam, kad aprīļa sākumā Folklenda salu kara 42. gadadienā viņš apsolīja izveidot "ceļvedi" salu pārvēršanai par Argentīnas teritoriju. Viņš kritizēja politiķus, kuri "sit pa krūtīm, pieprasot salu suverenitāti, taču bez rezultāta".

Apvienotā Karaliste un Argentīna 1982. gadā karoja par šo Lielbritānijas aizjūras teritoriju, kas Dienvidamerikas valstī pazīstama kā Malvinas. Bruņotais konflikts prasīja 255 britu karavīru, trīs salu iedzīvotāju un 649 Argentīnas spēku dzīvības.

Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Kamerons februārī apmeklēja salas un sacīja, ka to suverenitāte nav apspriežama. Milejs intervijā apgalvoja: "Ja šī teritorija tagad ir Apvienotās Karalistes rokās, viņam [Kameronam] ir tiesības to darīt. Es to neuzskatu par provokāciju."

Šādi vārdi no Argentīnas prezidenta puses ir nozīmīgi, jo iepriekšējie valsts vadītāji un daudzi argentīnieši vienmēr ir atteikušies pieņemt, ka salas ir britu.

2013. gadā, kad Kamerons bija premjerministrs, salu iedzīvotāji balsojumā atbalstīja palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā.

Milejs apgalvoja, ka vēlas, lai salas kļūtu par Argentīnas teritoriju "miera ietvaros". "Mēs negrasāmies atdot savu suverenitāti, kā arī nemeklēsim konfliktu ar Apvienoto Karalisti," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!