Foto: AP/Scanpix

Nāvessods ar letālu injekciju trešdien piespriests bijušajam ASV armijas psihiatram, kurš 2009. gadā armija bāzē Teksasā nogalināja 13 un ievainoja 32 karavīrus, vēsta raidsabiedrība BBC.

42 gadus vecais Nidals Hasasns pagājušajā nedēļā tika atzīts par vainīgu 2009. gadā novembrī Forthudas bāzē notikušajā slaktiņā. ASV dzimušais musulmanis savu rīcību pamatoja ar "Taliban" nemiernieku aizsargāšanu no karavīriem, kuri tiks nosūtīti uz Afganistānu.

Apsūdzētais mēģināja atzīt savu vainu, taču militārais likums aizliedz aizdomās turētajiem uzņemties atbildību nāvessoda lietās, tāpat tās tiek automātiski pārsūdzētas, norāda BBC.

Tomēr militārās tiesu sistēmas garā apelācijas procesa dēļ līdz soda izpildei varētu paiet vēl vairāki gadi vai pat desmitgades, skaidro BBC.

ASV militārā tiesa nav izpildījusi nevienu nāvessodu karavīram kopš 1961. gada. Pašlaik ASV ir pieci militārie nāvinieki, kuru apelācijas process ir dažādās stadijās.

Hasans 2009. gadā atklāja uguni pa karavīriem Forthudas militārās bāzes medicīniskajā kompleksā. Šajā bāzē, kas ir ir lielākā ASV armijas bāze pasaulē, karavīri tika izvietoti pirms nosūtīšanas aizjūru misijās.

Notiesātais slaktiņam bija nopietni sagatavojies un izšāva 146 lodes. Apšaude beidzās, kad uzbrucēju sašāva civilais policists. Gūto ievainojumu dēļ Hasans ir paralizēts uz leju no jostasvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!