Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam, kad Paragvajas Senāts atbalstīja konstitūcijas grozījumu, kas ļauj prezidenta ievēlēšanu uz otru termiņu, ielās izgājuši ļaužu pūļi, uzsākot nekārtības, tostarp aizdedzinot parlamentu, ziņo BBC.

Policijai demonstrantu simtus izdevās savaldīt un padzīt no ēkas tikai pēc tam, kad tie jau bija paspējuši izdemolēt lielu daļu telpu, kā arī vairākās vietās to aizdedzināt. AFP vēsta, ka izdemolēti tieši grozījuma atbalstītāju kabineti. Ziņots, ka protestu laikā ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku.

Konstitūcijas ierosinātājs ir tagadējais prezidents Orasio Kartess, bet tā atbalstītāji – parlamentā vadošā Kolorado partija. Tomēr, lai panāktu grozījuma stāšanos spēkā, par to vēl jārīko referendums.

Labējais Kartess vēlas atkārtoti kandidēt prezidenta amatā nākamgad, bet vienlaikus šādi grozījumi ļautu atkārtotu kandidēšanu arī viņa oponentam kreisajam eksprezidentam Fernando Lugo.

Senāta priekšsēdētājs un opozīcijā esošās Autentiskās radikāli liberālās partijas pārstāvis Roberto Asevedo iesniedzis apelāciju Augstākajā tiesā, lai panāktu Senāta balsojuma anulēšanu.

Prezidentu atkārtoti ievēlēt aizliegts kopš 1992. gada, lai novērstu autoritāras pārvaldes atjaunošanos. Līdz tam valstī 35 gadus valdīja viens diktators. Šobrīd prezidenta amatu var ieņemt vienu piecu gadu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!