Foto: AP/Scanpix/LETA
Bangladešā aizvadītajā nedēļas nogalē Islāmistu partijas līdera Maulana Džubajera Ahmada Ansari bērēs piedalījušies ap 100 000 sērotāju, tādējādi klaji ignorējot pagājušajā nedēļā pieņemto likumu par nacionāla mēroga ierobežojumu pagarināšanu, raksta "Vice". Tie ļauj vienkopus pulcēties ne vairāk par pieciem, kā arī doties uz pārtikas veikalu vai aptieku.

Nepilnus 100 kilometerus no Bangladešas galvaspilsētas Dakas notiekošo varasiestādes nekādi nav spējušas ierobežot, lai gan jau pēc islāmista nāves brīdinājuši par nepieciešamību ievērot sociālo distancēšanos. Brahmabarijas reģiona policija nespējusi kontrolēt pūļus, turklāt vairums no aizgājēja pieminētājiem nav nēsājuši sejas maskas.

Rezultātā no amata atstādinātas vairākas policijas vietējā līmeņa augsta ranga amatpersonas, un septiņu tuvējo ciematu iedzīvotājiem noteikti striktāki ierobežojumi nekā pārējā valstī, neļaujot cilvēkiem divas nedēļas pamest mājokļus. Tādējādi būšot iespējams labāk kontrolēt, vai šī milzu pulcēšanās nav veicinājusi jaunā koronavīrusa izplatību un attiecīgi palielinājusi arī saslimšanas gadījumu skaitu ar tā radīto slimību Covid-19, atzīmē policijas pārstāvji.

Bēru ceremonijas masu apmeklējumu tagad izmeklēšot arī īpaši izveidota trīs izmeklētāju komiteja. Notikušais radījis bažas par varas iestāžu spējām ierobežot cilvēku masveida pulcēšanos, sākoties ikgadējam musulmaņu svētajam mēnesim Ramadānam. Šogad tas sāksies 23. aprīlī un noslēgsies 23. maijā.

Valstī, kurā ir ap 160 miljoniem iedzīvotāju un ļoti vāja veselības aprūpes sistēma, līdz šim oficiāli apstiprinātas 3382 inficēšanās ar koronavīrusu un 110 letāli Covid-19 saslimšanas gadījumi. Kritiķi gan uzskata, ka inficēto un no Covid-19 mirušo skaits varētu būt daudz lielāks, jo testēšana valstī notiek kūtri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!