Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas pārvaldītajā Honkongā īsi pirms Ziemassvētkiem, naktī uz 23. decembri, no prestižās Honkongas Universitātes aizvākts viens no pēdējiem būtiskajiem Pekinai netīkamajiem brīvās domas simboliem – Tjaņaņmiņa laukuma slaktiņa upuru piemiņas memoriāls.

Simboliskās astoņus metrus augstās skulptūras aizvākšana no mācību iestādes vestibila, kas pieminēja 1989. gadā Pekinā notikušās demokrātiskās kustības vardarbīgās apspiešanas upurus, sadalīta un aizvesta naktī. Memoriāls jau gadiem bijis kā dadzis acī Ķīnas centrālajai valdībai, bet skaidri norādīja uz Honkongas demokrātisko un brīvdomīgo pārvaldi. Jau vairākus gadus Pekina sistemātiski samazina bijušās britu kolonijas pašnoteikšanās tiesības, no politiskajiem procesiem atstumjot "nepatriotiskos" jeb Ķīnas centrālajai varai nepakļāvīgos spēkus, pārņemot aizvien jaunas pilnvaras, kas agrāk bija tikai vietējās pārvaldes rokās, kā arī veicinot iedzīvotāju iebraukšanu no kontinentālās Ķīnas.

Tjaņaņmiņa laukuma vērienīgie prodemokrātiskie protesti un tos apturējušais slaktiņš totalitārajā Ķīnā netiek pieminēts un apspriests. Savukārt atbilstoši britu un ķīniešu noslēgtajam līgumam par teritorijas atdošanu līdz nesenam laikam demokrātiju saglabājušajā Honkongā tas ikgadēji tika pieminēts ar vērienīgākajiem piemiņas pasākumiem pasaulē. Šogad jau otro gadu pēc kārtas, pamatojot to ar Covid-19 ierobežojumiem, policija piemiņas pasākumu rīkot aizliedza. Universitātē kopš 1997. gada stāvošais piemineklis bija būtiskākā notikušās traģēdijas piemiņas vieta visā Ķīnā. Skulptūru, kurā savīti 50 cilvēku ķermeņi radīja dāņu mākslinieks Jenss Gelšuts (Jens Galschiøt).

Arī viņš norādījis "Twitter", ka par notikušo ir šokēts:


Par skulptūras plānoto nojaukšanu bija zināms jau iepriekš un pēdējos mēnešos tā kļuvusi par vienu no apmeklētākajām vietām Hionkongā, cilvēkiem iemūžinot piemiņas un vienlaikus brīvā vārda simbolu. Universitātes vadība tās aizvākšanu pamatoja ar drošības un tiesību pārkāpumiem, neprecizējot, kādi tieši tie ir, atzīmēja medijs "Vice".


Naktī uz ceturtdienu ieradusies brigāde skulptūras sadalīšanai un aizvešanai, kā arī apsardze, lai novērstu potenciālus mēģinājumus darbus aizkavēt. Ceturtdienas rītā skulptūras vieta bijusi tukša, bet joprojām iežogota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!