Foto: Reuters/Scanpix
Čīles ziemeļos pludmalē šonedēļ nogādāta tikai no niedrēm ar rokām izgatavota laiva, kura šogad dosies sešus mēnešus ilgā ceļojumā uz Austrāliju, vēsta aģentūra "Reuters".

Ostas pilsētā Arikā 18 metru garā niedru laiva "Virakoča III" atvesta no Bolīvijas galvaspilsētas Lapasas, kur to izgatavojuši pie Titikakas ezera dzīvojošie iezemieši, izmantojot savu senču gadsimtiem izkoptās metodes.

"Plāns ir maija beigās kuģot no šejienes uz Sidneju Austrālijā. Tāds ir nodoms – sešu mēnešu ceļojums," pastāstīja 51 gadu vecais amerikāņu pētnieks Fils Buks, kurš braucienā būs kuģa kapteinis.

Foto: Reuters/Scanpix

Laiva ir par 90% gatava, bet tai vēl nav masta, buras un stūres, stāsta Buks.

Lai parādītu, ka Dienvidamerikas kontinenta iezemieši bija spējīgi veikt tādu ceļojumu vēl pirms Kolumba, "Virakoča III" komanda braucienā dzeramo ūdeni uzglabās bambusa traukos, un ēdīs kvinoju, kartupeļus un okeānā noķertas zivis.

Foto: Reuters/Scanpix

Maršrutā paredzēts pa ceļam apstāties četrās salās. Atšķirībā no seno ceļotāju laikiem, Buka komanda ik dienas ziņos par brauciena gaitu sociālajos tīklos. Saskaņā ar mūsdienu kuģniecības likumiem līdzi būs arī navigācijas sistēmas.

Buks šajā jomā nav iesācējs. Viņš jau ir vadījis divas līdzīgas ekspedīcijas. Šai nodarbei iedvesmu viņš ir smēlies no leģendārā norvēģu pētnieka Tūra Heijerdāla 1947. gada ceļojuma pāri Klusajam okeānam ar plostu "Kon Tiki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!