Foto: DELFI

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā otrdien ieradusies pretrunīgi vērtētā Francijasgalēji labējā politiķe Marina Lepēna, kura šobrīd apmeklē Eiropas galvaspilsētas, cenšoties veicināt labējo partiju popularitāti pirms maija izskaņā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, ziņo "Delfi.ee" . Daļa Lepēnas politisko uzskatu tomēr parāda nevienprātību, kas pastāv Igaunijas un Francijas populistisko partiju vidū, raksta portāls "Euractiv".

Galvenā disonanse Igaunijas un Francijas populistu starpā novērojama atšķirīgajos viedokļos par Krieviju. Lepēna vairākkārt veltījusi slavinošus vārdus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un izteikusies, ka Maskavas īstenotā Krimas pussalas okupācija bijusi leģitīma.

Lepēna ir "dzīvs piemērs tam, kā Eiropas labā flanga populisms ir arī prokremliska kustība", Igaunijas Reformu partijas līderi Tāvi Roivas, citē "Delfi.ee". Viņš piebildis, ka tieši Lepēnas labvēlīgā attieksme pret Maskavu var būt tas faktors, kas nodarīs vairāk ļaunuma nekā labuma Igaunijas Konservatīvajai Tautas partijai (EKRE) – politiskajam spēkam, kas uzņem Francijas politiķi.

"Igaunijas iedzīvotāji nekādā veidā neatbalsta Lepēnas uzskatus, kuri slavē Krimas aneksiju," Roivasu citē portāls "Delfi.ee".

Lepēnas vizīti Igaunijā organizē labēji noskaņotā Kustība par nāciju un brīvības Eiropu (MENF), kas pārstāv "Nāciju un brīvības Eiropas" grupu Eiropas Parlamentā. Šajā grupā ietilpst arī Itālijas "Līgas" partija un Austrijas "Brīvības" partija. Francijas politiķe Eiropas tūres ietvaros jau apmeklējusi Sofiju, Bratislavu un Prāgu.

Igaunijas EKRE partijas deputāti ieņem 19 no 101 vietas valsts parlamentā un ir daļa no koalīcijas, kuru veido trīs partijas. Tomēr partija saņēmusi arī kritiku saistībā ar pozīcijām imigrācijas jautājumos, kā arī izteikumiem par tumšādainiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!