Lībijas valdības gaisa, jūras un sauszemes spēki guvuši ievērojamus panākumus cīņā par piekrastes pilsētas Sirtas atbrīvošanu no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem, atsaucoties uz amatpersonu paziņojumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tripoles valdībai lojālo spēku pārstāvji lēš, ka tagad viņi ir guvuši virsroku pār pilsētā nostiprinājušos pretinieku. Kara lidmašīnas bombardē islāmistu pozīcijas, bet kuģi raida raķetes pa svarīgiem kaujinieku kontrolētiem rajoniem, atklāj amatpersonas.

Krasta apsardzes komandieris pulkvedis Reda Issa stāsta, ka viņa spēki atrodas pozīcijās gar Sirtas piekrasti, lai novērstu kaujinieku bēgšanu. No kuģiem raidītas raķetes pa vismaz četrām svarīgām "Daesh" pozīcijām, tostarp ostā.

Tikmēr sauszemes spēku runasvīrs ceturtdien notikušo kauju raksturo kā partizānu karu. Karavīri pietuvojušies pilsētas centra apdzīvotajiem rajoniem, taču tālāku virzīšanos apgrūtina "Daesh" snaiperi un kaujinieku atstātās sprāgstierīces.

Ar naftu bagātās valsts Lībijas pilsēta Sirta ir "Daesh" nozīmīgākais cietoksnis ārpus Irākas un Sīrijas. Kauja par pilsētu sākās maijā, bet pēdējās dienās tā ir kļuvusi intensīvāka.

Kopš diktatora Muamara Kadafi gāšanas 2011. gadā, Lībijā joprojām darbojas dažādi bruņoti grupējumi un konkurējošas administrācijas valsts austrumos un rietumos, kas katra karo pret "Daesh" savās teritorijās.

Aprīlī ar teroristu tīklu “Al Qaeda” saistīti vietējo kaujinieku grupējumi patrieca “Daesh” spēkus no viņu bāzes piekrastes pilsētā Dernā.

Sirtai uzbrūk ANO atbalstītās Tripolē bāzētās Lībijas Nacionālās vienotības valdības spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!