Foto: Publicitātes attēli

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā pie dzīvojamo māju atkritumu konteineriem atrasts spainis ar radioaktīvām vielām, teikts vietējās Ārkārtas situāciju ministrijas tīmekļa vietnē.

Apsaimniekotāja izsauktie glābēji spainī atrada stikla un plastmasas burkas, un saiņus ar uzlīmi "Bīstami. Radioaktīva viela vai jonizējošs starojums", kā arī radioaktivitātes simbolu.

Izmērot radioaktivitātes līmeni pie konteineriem, secināts, ka metra attālumā no aizdomīgā spaiņa tas četras reizes pārsniedz normu, bet divu metru attālumā starojums ir normas robežās.

Pavisam atkritumu savākšanas vietā tika atrastas piecas tvertnes ar pulverveida vielu – uranilhlorīdu, uranila sulfātu un urānu, pastāstīja glābēji.

Radioaktīvās vielas nogādātas uz Enerģētikas un radioaktīvo pētījumu apvienoto institūtu "Sosni".

Savukārt policija tajā pašā dienā noskaidroja, kā radioaktīvās vielas nokļuva pie atkritumu konteineriem. Tās piederējušas vienas no Minskas augstākās izglītības iestāžu ķīmijas fakultātes darbiniecei. 2016. gadā viņa 77 gadu vecumā mira. 2019. gada 14. martā kundzes mazmeita, ieviešot kārtību dzīvoklī, spaini ar sev nezināmajām vielām iznesusi pie atkritumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!