Foto: EPA/AP/AFP/Scanpix/LETA/DELFI

Rumānijas galvaspilsētas Bukarestes izsoļu nams "Artmark" ceturtdien starptautiskā tiešsaistes izsolē jaunu īpašnieku atradis bijušā diktatora Nikolaje Čaušesku un viņa sievas Elenas izmantotajai Rumānijā būvētajai lidmašīnai "ROMBAC 1-11". Tā pārdota par 120 000 eiro.

Lidmašīna, kas reiz bija pazīstama ar vārdu "Super One Eleven" tika izsolīta tās līdzšinējā īpašnieka, valsts kompānijas "Romavia" likvidācijas dēļ. Valsts Aizsardzības ministrijas pārraudzītā "Romavia" 1990. gadā pārņēma Čaušesku piederošās lidmašīnas un tupmākos gadus at tām nodrošināja lidojumus īpaši svarīgām personām un valsts amatpersonām, bet 2014. gadā kompānijas darbību tika nolemts izbeigt. Pastāvēšanas gados kompānija iepirka un izmantoja arī citas lidmašīnas.

Konkrētā Čaušesku lidmašīna bijusi nodota Rumānijas Kultūras ministrijas pārraudzībā, kura arī saņems par tās pārdošanu iegūtos līdzekļus.

Foto: Kadrs no video

Kopumā 24 gadus pie varas bijušais Čaušesku bija pazīstams ar biežām ārvalstu vizītēm, kā arī vēlmi dižoties ar dažādām Rumānijā ražotām lietām. "Super One Eleven" apvienoja abas šīs lietas – aviolaineris ar 119 vietām pēc "Rolls Royce" un "British Aircraft Corporation" licenšu iegādes izgatavots Rumānijā. Kopumā Rumānijā 80. gados tapa deviņas šādas lidmašīnas, padarot to par vienīgo komerciālo aviolaineru izgatavotāju padomju blokā ārpus PSRS.

Konkrēto lidmašīnu Čaušesku pāris izmantojis lidojumiem no 1986. gada līdz pat 1989. gada nogalei, kad revolūcijas laikā abiem tika izpildīts nāvessods nošaujot.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Līdz ar to lidmašīnai ir kolekcijas vērtība gan kā aviācijas inženierijas retumam, gan kā politiski ietekmīgas personas privātai lietai. Izsoles rīkotāji iepriekš pieļāva, ka vecā lidmašīna varētu saistīt arī viesmīlības un tūrisma sektora pārstāvjus, lai tajā ierīkotu, piemēram, restorānu vai viesnīcu, taču atzīmēja, ka lidaparāts esot arī lidošanas kārtībā.

Lidmašīnas sākotnējā cena bija noteikta 25 000 eiro apmērā, bet izsoļu nama pārstāvis jau aģentūrai AFP atzīmēja, ka sagaidāmā gala summa, par kādu tā tiks pārdota varētu būt ap 100 000 eiro. Visbeidzot tā pārdota par 120 000 eiro, taču jaunā īpašnieka personība netiek atklāta.

Foto: Kadrs no video

"Artmark" izsolē pārdeva arī citu "ROMBAC 11-1", dēvētu par "Negresti", kuru 90. gadu sākumā lidojumos izmantojis pirmais pēcpadomju laiku prezidents Jons Iliesku. Par to izsoļu nams saņēmis 160 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!