Foto: Publicitātes foto

Šī gada "Pasaules Arhitektūras festivālā 2015" sadalītas prestižās balvas par pēdējā gada laikā tapušajiem un atklātajiem darbiem arhitektūrā.

Festivālā, kurš norisinājās pagājušajā nedēļā Singapūrā, pirmā vieta arī piešķirta Singapūras projektam. Tā gan esot tikai sakritība, jo festivāls ir ceļojošs - jau nākamgad tas notiks Berlīnē.

Iepazīstinām tuvāk ar balvu ieguvējiem svarīgākajās nominācijās:


Foto: Publicitātes foto

Galveno balvu nominācijā "Gada ēka" ieguva tā dēvētais horizontālais dzīvojamo māju kvartāls "The Interlace" jeb "Pinums".

Ēka pabeigta šogad, un tās dizainu izstrādājuši uzņēmumi "OMA" un "Buro Ole Scheeren". To veido 31 dzīvokļu bloks, kas izvietots cits uz cita, veidojot astoņus atsevišķus pagalmus.

"Pasaules Arhitektūras festivāla 2015" direktors Pauls Finčs norādīja, ka šis ir drosmīgas laikmetīgās arhitektūras paraugs kā domāt par jaunajiem dzīvojamajiem rajoniem tā vietā, lai tos pārvērstu par "vienādu torņu kopām".

Foto: Publicitātes foto

Nominācijā "Nākotnes projekts" par uzvarētāju tika pasludināts Dāņu kompānijas "BIG - Bjarke Ingels Group" projekts "Vancouver House".

Tas paredz 150 metrus augsta 49 stāvu savērpta debesskrāpja izbūvi. Torņa apakšdaļa pārdomāti atvirzīta vairāk nekā 30 metru attālumā no lielceļa, kamēr augšdaļa tam atkal "pietuvojas". Savukārt ēkas pirmie deviņi stāvi, kuros paredzēts iekārtot birojus, veikalus un restorānus, daļēji izvietoti arī zem lielceļa, kurš ir pacelts gaisā.

Foto: Publicitātes foto

Kategorijā "Gada ainava" laurus plūcis kompānijas "Turenscape International" Dienvidaustrumķīnā Dzjiņhua pilsētā veidotais Janveižou parks.

Tas izveidots jau dabīgi skaistā vietā - trīs ļoti plašu upju satekā. Parks veidots no augiem, kuri var augt palu zonā un līdz ar to veido dabīgu krastu stiprinājumu.

Savukārt parka pastaigu laukumi un atpūtas paviljoni integrēti terasēs. Zaļā zona arī labi savienota ar pārējām pilsētas daļām.

Foto: Publicitātes foto

"Pasaules Arhitektūras festivālā 2015" kategorijā "Gada mazais projekts" balvu saņēma netālu no Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas esošajā salā Lidingē tapušais futbola stadions.

Arhitektu firmas "DinellJohansson" izstrādātās tribīnes žūrija nodēvēja par "varonīgu rezultātu", uzsverot, ka arī mazi projekti pasaules arhitektūrā var atstāt lielu ietekmi.

Foto: Publicitātes foto

Īpašo "AkzoNobel" balvu par krāsām ēku eksterjerā saņēma arhitektu biroja "Yazgan Design Architecture" veidotais uzņēmuma "ONS INCEK" salons Turcijā.

Tā pamata loma ir reprezentēt luksusa dzīvojamo kvartālu, kurš taps tam blakus. Tajā iekārtoti paraugdzīvokļi gluži kādi tie būšot arī topošajā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!