Foto: AP/Scanpix

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien pulcējas protesta akcijā Turcijas pilsētā Stambulā, kur finišēja 450 kilometrus garais ar prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana valdību neapmierināto iedzīvotāju protesta maršs, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Taisnīguma maršs" no Ankaras soļot sāka 15. jūnijā, vēršoties pret masveida arestiem un kadru "tīrīšanām" institūcijās, izglītības iestādēs un citviet, kas pret Erdogana valdībai nelojālajiem Turcijas iedzīvotājiem tika izvērsta pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma pērn. Aplēsts, ka pēc apvērsuma mēģinājuma kopumā arestēti ap 50 tūkstošiem cilvēku, bet 140 tūkstoši zaudējuši darbavietas. Cilvēktiesību aktīvistu un žurnālistu aizturēšana izpelnījusies starptautisku nosodījumu.

Prezidents Erdogans marša dalībniekus nodēvējis par terorisma atbalstītājiem. Protesta maršu organizējošās Republikāniskās tautas partijas (CHP) līderis Kemals Kiličdaroglu uzsāka pēc tam, kad viens no viņa partijas biedriem tika arestēts, jo centies nopludināt dokumentus, kuros izgaismots, kā Turcija apbruņo džihādistus Sīrijā, vēsta BBC. Svētdienas protesta mītiņš notiek pie cietuma, kurā ieslodzīts arestētais CHP biedrs.

Maršā Kiličdaroglu ik dienas nogāja ap 20 kilometriem. Viņš izteicies, ka "tīrīšanas" un valstī izsludinātā ārkārtas situācija ļāvusi Erdoganam veikt otru apvērsumu Turcijā.

Vēstīts, ka pērnā gada jūlijā Turcijā izgāzās militārā apvērsuma mēģinājums. Kopš tā brīža Turcijā ir spēkā ārkārtas stāvoklis, kura beigām Erdogans nav devis konkrētu termiņu. Aprīlī Turcijas iedzīvotāji lēma par labu Erdogana pilnvaru palielināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!