Kopš PSRS sabrukuma ir pagājuši 27 gadi, taču šī perioda mantojums būs jūtams vēl ilgi. Sava veida portāls uz pagātni ir tolaik greznās sabiedriskās būves, kas mūsdienās dažkārt ir lemtas aizmirstībai.

Viens no tādiem objektiem ir pamests sporta un kultūras centrs Armēnijas kūrorta pilsētiņā Džermukā. Kā 21. gadsimtā izskatās šajā PSRS laiku elitārajā objektā, portāla "Delfi" lasītājiem ļauj ielūkoties "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Komplekss atrodas neliela kalnu strautu barota ezera krastā. Tā centrālajā ātrijā atrodas ievērojamu un PSRS laikā atzītu armēņu rakstnieku, gleznotāju un mūziķu bistes, apraksta RFE/RL fotogrāfs Amess Čapless.

Kompleksa rietumu spārnā atrodas peldbaseins. Centra celtniecība sākta astoņdesmito gadu sākumā, bet tas pabeigts vien dažus gadus pirms PSRS sabrukšanas 1991. gadā.

Uz ēkas jumta kādreiz bijis arī atklātais peldbaseins vasaras ballītēm. Ēkas fasādi rotā misiņa mākslas darbs, liecinot par centra kultūras ievirzi. Kompleksā ir arī milzīga koncertzāle, kur bijusi rotējoša skatuve.

Vietējie iedzīvotāji RFE/RL fotogrāfam pastāstīja, ka pēc PSRS sabrukuma ēku nopircis kāds uzņēmējs, kurš solījis objektu atjaunot. Taču viņš nonācis finansiālās grūtībās, kā rezultātā centrs nonācis bankas īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!