Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nobela Miera prēmijas ieguvēja Malala Jusafza ir atgriezusies savā dzimtajā pilsētā, no kuras viņa izbrauca, jo tika sašauta "Taliban" uzbrukumā, vēsta BBC.

Pēdējos gadus Lielbritānijā dzīvojošā Jusafza 2012. gadā Pakistānā tika sašauta, jo veidoja kampaņu par sieviešu izglītību. "Taliban" grupējums meitenei uzbruka skolas autobusā. Tolaik viņai bija tikai 15 gadu.

Ilgus laiku nebija skaidrs, vai meitene atgriezīsies savās mājās, kur viņai nav droši uzturēties.

Ceturtdien, 29. martā, vietējās varasiestādes apliecināja, ka Jusafza gatavojas atgriezties Pakistānā. Meitene sestdien, 31. martā, ieradās Pakistānā ar helikopteru, netālu no savas ģimenes mājām Mingorā. Jusafzu pavadīja stingra drošības komanda.

"Ierodoties mājās, es ļāvu asarām vaļu. Tas bija ļoti emocionāli," skaidro Jusafza, kurai šobrīd ir jau 20 gadu. "Esmu tik laimīga, ka atkal varu būt mājās," atklāj meitene.

Iepriekš tika ziņots, ka Malala jau no 11 gadu vecuma rakstīja dienasgrāmatu raidsabiedrībai BBC, kurā atbalstīja laicīgo dzīvesveidu un kritizēja "Taliban", kā arī aizstāvēja meiteņu tiesības uz izglītību. Lai gan interneta dienasgrāmatu meitene rakstīja ar segvārdu, "Taliban" uzzināja, kas slēpjas aiz pseidonīma, kad Malala saņēma prēmiju par drosmi un tika izvirzīta starptautiskajai bērnu miera prēmijai.

Uzbrukums Malalai notika 2012. gada 9. oktobrī. Meiteni, kad tā atgriezās mājās no skolas, sašāva "Taliban" kaujinieks. Viena lode trāpīja meitenei galvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!